Deltaco Powerbank 16000 mAh

Powerbank, något som det finns en uppsjö av på marknaden idag. Priserna går från runt 100 kr till upp mot 1000 kr. De billigare har låg kapacitet (klarar på sin höjd av att ladda en modern smartphone) och en inte allt för upphetsande design. De dyrare har betydligt mycket bättre kapacitet (kan ladda en smartphone 3-6 gånger innan den är tom) och tillverkaren har lagt lite krut på utseendet.

Generellt gäller att ju högre kapacitet, desto större enhet.

Det är idag inte bara krismedvetna personer (preppers) som har en eller flera powerbankar, utan det är väldigt vanligt även hos de som inte är så speciellt krismedvetna.

Jag har valt att recensera en powerbank som inte är speciellt snygg, men som har hög kapacitet och som periodvis säljs till väldigt bra pris (149 kr + frakt betalade jag, ordinarie pris är 249 kr).

Produkten heter Deltaco PowerBank PB-815 och har en kapacitet på 16000 mAh. Enheten har 3 vanliga USB-portar för anslutning av telefoner eller surfplattor. Det finns en micro-usb för laddning av powerbanken. En komplett laddning tar cirka 3-4 timmar med en laddare med en märkström på 2A.

Deltaco Powerbank 16000mAh

Deltaco PB-815

Batterierna är av typen Lithium-Ion och ska, enligt tillverkaren, klara av att leverera ungefär 59Wh. Det sägs räcka till att ladda en smartphone cirka 6 gånger, något som jag inte lyckats med, utan jag har fått ut 4 laddningar på min iPhone 6+. Jag har testat när telefonen haft ungefär 20% laddning kvar.

Laddning av enheter går relativt snabbt. Två av USB-portarna levererar 2.1A per port, den tredje är på 1A, vilket gör den lämpad till lite äldre telefoner eller plattor med lägre krav på laddström. USB-portarna är tydligt uppmärkta så det är enkelt att identifiera vilka portar som är vilka.

Enheten har också en inbyggd LED-lampa, men den har man ingen större nytta av då den är väldigt ljussvag. Möjligen att man kan ha nytta av den om man inte har någon annan ljuskälla, men den klarar knappt av att lysa upp marken framför en i ett helt mörkt rum. Kanske att den fungerar bättre som “väskbelysning” för att hitta saker som gömt sig i något skrymsle i väskan.

Designen är inte mycket att kommentera. Den är rektangulär och har relativt rundande hörn och lådan är gjort i någon form av hårdplast som säkerligen inte klarar av att tappas från 1 meters höjd ner i ett betonggolv. På ovansidan finns det 4 blå lysdioder som indikerar laddstatus på enheten. Dioderna tänds automatiskt när du laddar enheten eller ansluter en telefon för laddning.

Strömbrytaren på ovansidan används för att snabbkolla laddstatus på enheten (ett knapptryck) och med två knapptryck kan du aktivera LED-lampan. En nackdel är att om du har enheten liggande i en väska så tänds gärna LED-lampan efter ett tag. Detta är inte optimalt och bidrar till att enheten laddas ur, om än väldigt långsamt.

När det gäller urladdning så laddar alla batterier ur sig över tid. Jag har inte haft produkten tillräckligt länge för att göra tester på urladdning över tid, men med tanke på priset så lär det inte sitta top-of-the-line-accar i och övriga komponenter lär vara i samma härad.

 

 

Testresultat

 

Deltaco Powerbank 16000 mAh
 • Prisvärdhet
 • Helhetsbedömning
4.5

Sammanfattning

Deltaco PB-815 är en vettig powerbank för pengen. Det är inte en robust enhet som kan extraknäcka som hammare eller närstridsvapen. Tappar du den i ett hårt golv från någon meters höjd lär den ta skada. Så tänker du ha med dig den på äventyr i skog och mark, eller som enda powerbank i din EDC bör du nog välja någon annan produkt.

Nästa gång den säljs billigt så tänker jag passa på att köpa ett par till, för användning i hemmamiljö eller på jobbet/bussen/tåget duger den utmärkt. Tar man den för vad det är, en powerbank med god kapacitet men med begränsad livslängd, så är pris/prestanda svårslaget.

Profilbild
Följ mig på

Peter Bivesand

Prepper, fotograf och allmänt politiskt intresserad. Analytiskt lagd utan skygglappar. Duckar inte för de svåra frågorna.
Profilbild
Följ mig på

Latest posts by Peter Bivesand (see all)

3 comments

 • Profilbild

  köpte denna jag med nöjde med mitt köp men hur gör man för o ladda powerbanken ? är de nån speciell knapptryckning som behövs , fick ingen manual till den 🙁

  • Profilbild

   Koppla in den medföljande sladden i en laddare/dator (USB-kontakten) och den lilla micro-USB-kontakten i powerbanken. Den ska börja ladda automatiskt och det ser man genom att de blå lamporna lyser upp.

   • Profilbild

    blev o retunera den har haft laddaren i nu i 10 timamr utan att den ens laddad antagligen ett måndags exemplar 😛 men tackar för infon iaf 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.