En preppers kommunikation

På vilka sätt kommunicerar en prepper i normalläge, och hur går det till vid ett SHTF-scenario? Jag skulle vilja påstå att det inte är någon större skillnad. Men, tänker du, vid SHTF, är det inte rätt stor chans att mobiltelefonin går ner då? Jo, det är det. Vid flera varianter av tänkbara scenarier är det helt sant, men de flesta innebär faktiskt att en hel del infrastruktur och många samhällsfunktioner hålls igång (eller kommer igång igen) om än med lägre kvalitet och kapacitet än innan. Det finns givetvis totalt olika lösningar, men setupen nedan är det som jag har valt, för att den passar mig både för vardagen idag, och vardagen som komma skall.

Som primär mobiltelefon, för vardagsbruk, så använder jag en Samsung Galaxy S4. Jag använder den till att ringa med (jag är old school på det sättet), fotografera med, och köra en del Twitter och lite Facebook på. Allt i den är kopplat till multipla Google-konton så mail, kalendrar etc för jobb och privatliv finns synkat på den här. Härket börjar bli lite till åren, och som vi alla vet så är det sällan en telefon håller flera år numer, så snart behöver den nog bytas ut. Har dock inte en aning om vad jag borde byta ut den till, om du har några tips som innebär mycket bra kamera och Android så får du gärna tipsa i kommentarerna. Den här kör jag ett abonnemang från Hallon (3) på, av den enkla anledningen att det är helt no-nonsense, betalas med kreditkort och jag får precis allt jag nånsin kan behöva utan att behöva bry mig, för 250 spänn i månaden. Nackdel är att Hallon/3 saknar täckning på en hel del ställen, framförallt utanför stadsbebyggelse.

Som backup till denna kör jag en enklare och mindre variant av samma telefon, som heter Samsung Galaxy Trend Plus. Jag har de flesta appar installerat på den här som på den större, och samma Google-konton anslutna, så kontakter etc är synkat här med. Den här håller jag laddad och avstängd liggandes i min EDC. Till denna har jag valt att ha Telia Refill, och brukar se till att ha någon hundring samtalspott på den. När jag åker norrut till obygden får den här agera internet-hub och fylls då på med X antal Gb beroende på hur länge jag ska stanna. Anledningen till att jag valde denna är att den följde med något abonnemang någonstans i familjen för nåt år sen, och blev liggande. Bortsett från kamerans relativa oduglighet (för snyggfotande då) och det otroligt fåniga namnet är det en riktigt trevlig telefon, som är en bra backup till en större smartphone. Som backup till kontaktlistorna i mina två smartphones har jag ett laminerat A5-papper med alla möjliga nummer jag skulle kunna tänkas behöva. Parat till båda Samsungenheterna har jag ett Plantronics Discovery 975 bluetooth-headset som jag enbart använder när jag behöver prata och ha båda händerna fria till annat, t.ex. när jag kör bil. Praktiskt nog kommer det i en liten hållare som i sig är en powerbank som laddar upp headsetet väldigt fort.

Avstängd i samma ficka i min EDC så har jag en LG A100, som kanske mest var känd som Sveriges billigaste telefon med sina otroligt låga 99 kr i inköpspris på NetOnNet, som sen dess har slutat att sälja den. Denna har precis fått ett Telenor kontantkort för att diversifiera bland nätoperatörerna lite grann, och tanken är att den ska få sig lite samtalspott med. Det är en sån där telefon med knappar, och inte nog med att den inte är en smartphone, den är en riktigt dum telefon. Jag som använde Nokiatelefoner under GSM-telefonens barndom kommer inte överens alls med menyerna, men det viktigaste är att den har en bra FM-radio och ett relativt bra batteri. Den är faktiskt primärt en FM-radio snarare än en telefon, för om båda mina Samsungar får krupp och dör samtidigt är det nog ingen mening med att jag ringer någon ändå. LG:n löper dock risk att bli utbytt mot en VkWorld super-slagtålig-vattentålig-ökentålig med inbyggt extra allt och lite till eller någon liknande variant, det är alltid bra med ännu en powerbank att avlasta de andra med. Att kinesiska staten i så fall kan lyssna på mina samtal ser jag bara som en bonus.

kommunikation

En hemsk bild tagen med min tablet, för att jag är så dålig på det här med att teknikpreppa att min systemkamera var oladdad, och jag fotar ju med mobilen annars…

Så om mobilnätet går ner då? Jo, för att försäkra mig om att jag kan kommunicera även om centrala funktioner som mobilmaster etc går ner, så har jag införskaffat mig två stycken Baofeng UV5R komradioapparater, varav den ena följer med mig dit min väska tar sig. De här är långt ifrån optimala pga sin begränsade räckvidd, och utan radioamatörlicens faktiskt inte ens lagliga – därför jobbar jag på att ta en sån licens. Vad de däremot är, är smidiga och ytterligare ett bra sätt att kommunicera och att tillkalla eller erbjuda hjälp med för närområdet. De ligger på de så kallade Jakt, SRBR och PMR-näten.

Alla tre telefonerna och headsetet använder sig av micro-USB för laddning, och jag har alltid 3-4 stycken sådana sladdar med mig, och även två vägguttagsadaptrar till dessa om det finns åtkomst till nätström, som t.ex. på tåg eller undanskymda hörn av publika utrymmen. Som komplement till dessa har jag med mig ett minibräckjärn, en skruvmejsel och en stjärnskruvmejsel – om någon skulle ha fått för sig att vara så fräck att strömmen var inlåst på något sätt. Jag skulle givetvis inte åsamka någon skada på egendom förutom i absoluta nödfall, och vid SHTF.

För att kunna ladda alla dessa on the go har jag en typ 4 år gammal Anker powerbank på 15000mAh, som har ett 1A och ett 2A-uttag. Det är en tung kloss som inte är alls smidig jämfört med nyare, men jag gillar den. Den var en helt otrolig mackapär när den kom ut på marknaden för tusen teknikår sen, så cool att den bara gick att köpa på tyska Amazon. Den kommer inom det närmaste bli kompletterad/utbytt mot två burkar av en lättare och lite mindre variant, och då får gamm-Ankern stanna hemma och vara strömburk när man är för lat att dra en kabel från väggen till något bärbart man vill använda. Anledningen till att jag vill ha två är för att kunna ladda en hemma medan jag har en med mig, eller helt enkelt ha med mig dubbelt så mycket kräm om jag ska iväg en längre stund.

När alla dessa sätt att kommunicera är omöjliga, så har jag nog inget att säga till någon ändå. Eller så får jag ropa på Angus, eftersom prepping ju inte är en prylsport.

Hur har du lagt upp din bärbara kommunikation och strömförsörjning till den?

 

Profilbild
Följ!

svenskprepper

Prepper sen innan det blev coolt. Har en stark tro på individens rätt till absolut frihet. Skriver gärna om sånt som intresserar mig, och förhoppningsvis även dig. På tok för frispråkig för mitt eget bästa.
Profilbild
Följ!

Latest posts by svenskprepper (see all)

8 comments

 • Profilbild

  Oj, så välutrustad. Jag som lite lätt funderat över om jag ska komplettera min iPhone med en CAT B15Q eller liknande (bara för att den ser ganska cool ut). Har inte massa resor till o från jobbet att oroa mig för så behovet har inte känts akut. Händer det något när jag är på jobbet så går jag hem (tar 15 – 20 min). Hemma finns det några avlagda mobiler och radio. Får jag ett jobb som innebär att jag är mer på resande fot, då blir det till att ta sig en funderare och uppgradera sin edc rejält.

  • Profilbild

   Skenet kan bedra, jag har alltid haft som en utmaning att preppa på en tajt budget, och det är ingen skillnad när det gäller tekniken. Stora Samsungen betalade jag 150€ för ny, den lilla var ju gratis. LG:n 99 kr, Anker:n 300-nånting, Baofeng:en 300 kr inkl lite tillbehör som inte syns här. Allt som allt innebär det att jag inte lagt mycket pengar alls på grejerna, och kan således ha lite extra med mig. En annan aspekt är ju att saker till en EDC inte ska väga mycket alls, och har man som jag en väldigt bekväm ryggsäck så känns inte lite vikt. Jag har även en mindre ryggsäck som jag använder, och då flyttar jag över rätt få grejer till den. Det är alltid smidigt att kunna up- och downsize:a efter dagsbehov.

 • Pingback: En preppers kommunikation « En Svensk Prepper - Prepping, Survivalism och Personlig Frihet

 • Profilbild

  Tycker att det är ganska intressant att läsa om att alla tycker att det är så viktigt att ha powebanks.
  I normala fall kan den vara bra att ha ibland om man glömt ladda mobil eller padda, och kunder eller medarbetare skall kunna kommunicera med en.

  Men vid ett shtf scenario känns det som om många hänger upp hela sitt liv på den och att kunna ha igång typ mobiltelefonen.

  För mig känns det som mobilen är det första jag kan tänka mig att kasta…

  Nu finns det ju hur många shtf scenarion som helst men kan tänka mig att dom flesta
  Innehåller någon typ av strömavbrott och mobilmasterrna har ju bara ström för typ tre timmar.
  Sedan finns ingen täckning och mobilen är således värdelös..

  Hem hittar jag ändå…

  Och en Baofeng uv5r finns i väskan?

  Vad har ni andra för tankar om detta?

  • Profilbild

   Det är ett val som kan vara svårt att göra. Vissa saker tror vi att vi inte klarar oss utan (mobil) men andra saker tror vi att vi inte behöver (karta, har ju det i mobilen). Vissa delar av mobilnätet kommer att fungera väldigt länge (det finns rutiner för att ansluta dieselkraft) men det är bara vid strategiska ställen (t.ex. sjukhus och andra samhällsviktiga funktioner). Men det kommer att vara svårt att komma fram och vissa telefoner kommer troligen ha prioritet i näten (utreds av PTS) medan övriga får den kapacitet som finns över.
   Sedan beroende på vart man bor, hur långt bort man är etc. så kan en karta vara guld värd, speciellt om man har en bit hem och behöver leta småvägar. I ett sådant läge kan du kanske inte ens lita på GPS:en som kan vara störd av någon så den visar väldigt fel…
   Som sagt, det är inte enkelt att välja och ett val som verkar vettigt idag är kanske inte det när skiten blåser omkring…

   • Profilbild

    Ok så det finns kvar elverk till mobilnätet…
    Jag trodde deflesta av dom hade sålts ut…
    Många av dom har passerat genom blocket, finns ett där nu…. Ferm elverk 6kva i Sveg är ett sådant som har stått vid en telemast….

    Papperskarta tror jag med på….. har slunkit ner en i väskan?

    Visste inte att det fanns någon sorts prioritering i nätet..

    Vi får leva på hoppet att det aldrig händer något… ?

  • Profilbild

   En powerbank kan användas till så mycket mer än att ladda en mobil. T.ex. så går ju det finfint att ladda Baofeng:en med usb-sladd om man köper en sån separat. Powerbanken laddar även min läsplatta och min tablet, båda två laddade med massa bra information och tidsfördriv. Att dessutom kunna erbjuda ström till andra är en väldigt bra grej. Själv har jag förutom initialt ingen användning alls för telefondelen av en smartphone, och jag räknar inte med att kunna använda just den delen hur länge som helst.

 • Profilbild

  Vart har du fått tag på USB laddare till Baofengen?

  Kan vara bra att ha ??

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.