Förberedelsekalendern – Lucka 21

läkemedel förberedelsekalendern lucka 21

Förberedelsekalendern – Lucka 21

Läkemedel

Något som det lär bli brist på om skiten träffar fläkten är läkemedel. Allt från enklare, vanligt förekommande såsom värktabletter/febernedsättande till många av de läkemedel som vården använder t.ex. på sjukhusen. Med andra ord är det läge att se över sina behov och skaffa ett lager.

När det gäller läkemedel så är det viktigt att känna till både användningsområde men också när man INTE ska använda läkemedlet. Det är inte ofarliga piller bara för att de säljs i mataffären eller på bensinstationen. Paracetamol är t.ex. ett läkemedel som troligen hade receptbelagts om det introducerats på marknaden idag. Överskrid inte de rekommenderade doser/koncentrationer som står på bipacksedeln. Se till att du har FASS på din mobiltelefon/surfplatta, appen fungerar även om du saknar kontakt med Internet. Receptbelagda läkemedel såsom antibiotika ska hanteras med respekt och kunskap. Har du antibiotika i ditt förråd, var säker på att du vet vilka bakterier den är verksam mot. Ta inte antibiotika som är avsedd för lunginflammation om du har ett kraftigt infekterat sår. Sannolikheten att du får någon medicinskt effekt att tala om är obefintlig. Dessutom medför felaktig användning av antibiotika att resistens skapas mot dessa läkemedel. Konsekvenserna av det är inte roliga (vi börjar dö igen av diverse bakteriella infektioner, som vi gjorde förr i tiden).

Läkemedel som är narkotikaklassat ska hanteras med stor respekt. Andningsstillestånd, sänkt hjärtfrekvens eller andra oönskade effekter är inte något som du vill hantera utan adekvat kunskap eller tillgång till motgifter. Håll dig borta från dessa läkemedel om du inte är helt säker på vad du gör.

 

I vårt förråd finns bland annat följande läkemedel:

 • Paracetamol
 • Ibuprofen
 • Diklofenak (kräm)
 • Postafén (åksjuketabletter, funkar även mot illamående)
 • Tre olika sorters receptfria allergimediciner (vissa hjälper även mot klåda)
 • Nässprejer (mot rinnsnuva och tjock snuva)
 • Personliga läkemedel
 • Brännskadegel
 • Hydrokortisonsalva
 • Xylocainsalva (ytligt smärtlindrande, t.ex. vid sår- och brännskador)
 • Medicinskt kol (vid förgiftningar)
 • Vätskeersättning (minska risken för uttorkning vid t.ex. diaréer och kräkningar)
 • Slemlösande (t.ex. lakrits)
 • Dimor/Imodium (vid tillfällig, akut diarée, för att stoppa vätskeförlust)
 • ”Magsyretabletter” (Novalucol, Omeprazol)

Det finns givetvis fler läkemedel som är bra att ha hemma men som vanligt, anpassa efter din situation och dina behov.

Kunskapsluckan, del 4

Dagens utmaning blir en virtuell omgång Ricochet Robots! Du som spelat spelet tidigare vet vad det går ut på, att flytta en spelpjäs (robot) från sin aktuella position till en utpekad symbol. Förflyttning sker i räta vinklar (ej diagonalt) och när man stöter på ett hinder (vägg eller annan robot) så stannar man upp och väljer en ny väg. Några få regler finns: Roboten måste studsa mot ett hinder innan man “går i mål” och roboten får inte backa tillbaka i sitt egna spår. Du får även använda andra robotar aktivt i spelet, t.ex. för att stanna en robot på ett specifikt ställe. Tänk på att även dessa robotar flyttas enligt samma regler, även om de “bara” är hjälpare. Vinner gör den som klarar av att flytta roboten på minst antal steg!

Här är några bilder som förhoppningsvis är användbara

regler ricochet robots

Regler för Ricochet Robots.

ricochet rpbots förberedelsekalendern

Såhär räknar du antal steg i Ricochet Robots

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Känner du att du ännu inte är på det klara med reglerna? Ta en titt på Wikipedias sida om Ricochet Robots.

Dagens kluring är enkel flytta grön robot på bilden nedan till grön “saturnus” på så få steg/drag som möjligt.

kunskapsluckan ricochet robots

Ricochet Robots, dagens utmaning i Kunskapsluckan!

 

Som vanligt skickar du ditt svar till kunskapsluckan (at) prepperse.se

Följ mig på

Peter Bivesand

Prepper, fotograf och allmänt politiskt intresserad. Analytiskt lagd utan skygglappar. Duckar inte för de svåra frågorna.
Följ mig på

Latest posts by Peter Bivesand (see all)

Kommentera