Förberedelsekalendern – Lucka 22

fiske förberedelsekalendern

Förberedelsekalendern – Lucka 22

Jakt och fiske

Om vi tänker oss en framtid där vårt land är utsatt för blockad eller krig så vet vi att vissa saker snabbt blir bristvaror. Vi kommer snabbt få se hur affärerna töms och inte fylls på i samma takt som folk är vana vid. Bönderna kommer inte att kunna använda sina traktorer eller få mjölken borttransporterad, de kommer inte heller kunna skicka djur på slakt, och om de ändå lyckas med det så kan de inte få köttet transporterat till något försäljningsställe. Vi kommer med andra ord att få brist på proteiner i våra affärer.

Då människan är allätare och behöver en viss mängd proteiner för att fungera så är det en god strategi att kunna skaffa detta på egen hand.

Fiske

Enklast är att skaffa sig en fiskeutrustning (svindyra prylar fångar inte fiskarna enklare än billiga, men de brukar däremot hålla mycket längre) och lära sig att använda den rent fysiskt/mekaniskt. Vad som inte är lika enkelt som att köpa på sig lite fiskeprylar är att lära sig att fånga fisk. Och då pratar vi inte om enstaka ströfiskar som råkar fastna på kroken, utan nu pratar vi fiske för att överleva, vilket ställer helt andra krav på skicklighet hos fiskaren. Du måste kunna ”läsa” vattnet där du fiskar. Veta var du troligen hittar storabborren, i vilken vassrugge hittar jag 5-kilos gäddan och vart i en ström står storharren? Utan denna kunskap blir det väldigt svårt att fånga tillräckligt med fisk för att mätta en familj. Och du har antagligen inte heller tiden att skaffa dig kunskapen. Så medan tid är, skaffa några böcker om fiske, läs på, åk ut och bekanta dig med din utrustning och lär dig läsa vattnet du fiskar i.

Jakt

Att kunna skaffa kött på egen hand, via jakt, är något som människan ägnat sig åt i alla tider. Det är dock inte så enkelt som att bara gå ut i skogen och skjuta ett djur. Först måste man ha vapen, och det kan du inte skaffa om du inte har tagit jägarexamen och avlagt ett godkänt skjutprov. Och ja, detta gäller i ”fredstid”, vad som gäller i orostider är något helt annat. När du väl står där med din jägarexamen och din bössa så gäller det att lära sig att jaga (vi förutsätter att du har jaktmarker, annars kan det ta ännu längre tid och kosta dig en skaplig slant i t.ex. arrendekostnader), för det är inte samma sak som att gå ut i skogen och skjuta ett djur som råkar komma gående. Visst, det händer att det är just så, men det är sällan. Det vanligaste är att djuren väljer helt andra ställen att uppehålla sig på än där du är, även om de råkade vara på just det stället i går och dagen innan dess. Det tar rätt lång tid att bli en jägare, d.v.s. en person som kan tillräckligt mycket om markerna och djuren för att kunna skjuta sig ett djur då och då.

Utöver att jaga djur så måste du även upprätthålla skjutskicklighet samt gärna utfodra djuren på dina marker under vinter och vår.

Att skaffa protein via jakt och fiske är roligt och tillfredsställande. Det är också tidskrävande vilket i sig kan vara bekymmersamt i ett krisläge.

Sedan ska man inte sticka under stol med att det finns fördelar med att vara jägare i orostider. Dels för att du kan skaffa kött, men också att du har tillgång till vapen som i sin tur kan användas för att försvara din egendom i ett läge när polisen troligen inte fungerar bättre än idag.

Jag hoppas att du tar dig tid att lära dig alla aspekter av fiske och jakt, det lönar sig definitivt, och så är det ju roligt också.

Kunskapsluckan, del 5

Hur långt är ett snöre? Eller snarare, hur långa är 4 paracordlinor som använts till att göra 4 servettringar (fortfarande slut på det japanska päronträdet här hemma)?

För att få lite koll på storleken av servettringarna (bonusfråga som inte ger några fördelar alls är varför vi tjatar om servettringar hela tiden) så har jag placerat ringarna på alla preppers favorit-powerbank, en Deltaco PB-815!

fiske servettringar paracord

Fyra servettringar på powerbank.

Som vanligt skickar du ditt svar till kunskapsluckan (at) prepperse.se

Följ mig på

Peter Bivesand

Prepper, fotograf och allmänt politiskt intresserad. Analytiskt lagd utan skygglappar. Duckar inte för de svåra frågorna.
Följ mig på

Latest posts by Peter Bivesand (see all)

Kommentera