Förberedelsekalendern – Lucka 23

intellektuell stimulans förberedelsekalendern

Förberedelsekalendern – Lucka 23

Intellektuell stimulans

Något som jag tycker diskuteras allt för sällan i prepperkretsar är hur vi stimulerar vårt intellekt. Visst, de flesta har en del böcker och kanske några sällskapsspel, andra har en surfbricka full med e-böcker. Som ni säkert vet så smakar julmaten inte lika fantastiskt gott på annandagen som på julafton. Samma sak är det att spela samma spel och läsa samma böcker. Och när tristessen kommer krypande är det lätt hänt att inte allt för positiva tankemönster får fäste i skallen. Ett gammalt engelskt talesätt lyder “An idle mind is the devil’s workshop” och det ligger en del sanning i det. Får vårt intellekt inte tillräckligt med varierad stimulans så blir det uttråkat.

Men vad är det då för stimulans som behövs?

Enligt mig så är svaret “det beror på”. Vi är alla individer och finner stimulans i alla möjliga saker. Jag får min stimulans från att bemästra vissa saker. När jag var liten så var det Rubiks kub som fascinerade mig. Målet var att lösa den under 1 minut. Det gick efter några intensiva veckor under julen 1981. Efter det har det rullat på med allt från segling till fotografering och laddning av ammunition till jaktbössorna. Att grotta ner sig i något är min grej. När jag sedan kan det, så går man vidare till något nytt.

För andra kan det vara att bli så bra man bara någonsin kan bli inom ett område (dinosaurier, något rockband eller kända cittraspelare i Västerdalarna mellan 1910 och 1955). En tredje älskar att plocka ner saker och bygga något nytt av delarna.

Hur gör man då?

Steg ett är att lära känna dig själv. Vad får dig att glömma bort tid och rum när du gör det?

Steg två är att hitta ett sätt att säkerställa att du kan få denna stimulans även när t.ex. internet inte fungerar. Facklitteratur, ett större antal trasiga prylar, verktyg i mängd för att kunna göra träarbeten, etc. Allt beroende på vad som får ditt intellekt att dansa tango. Tänk på att läsplattor (Kindle, etc) kan lagra många e-böcker och drar väldigt lite ström.

Sedan ska man definitivt inte underskatta värdet i att spela olika sällskapsspel, det ger så mycket annat i form av skratt, intellektuell stimulans och ilska. Samma sak med böcker, för en del är det den bästa formen av stimulans, medans det för andra är på gränsen till plågsamt. Jag tror också att det är bra att försöka ordna någon form av boklåneverksamhet med folk man litar på, så att man får lite nytt att läsa. Även sällskapsspel lämpar sig att låna på samma sätt.

Så fundera på vad som får er att ticka, vilka spel ni gillar och vilka böcker ni gärna läser mer än en gång. Sedan ser du till att komplettera ditt preppförråd med det du kom fram till. Dessutom kan du bocka av ännu en sak på listan över saker du borde göra innan skiten träffar släkten (förlåt, fläkten, är i jul-mode redan…).

Kunskapsluckan, del 6

Så, nu är vi snart i mål med våra kunskapsluckor. Näst sista kluringen är förhoppningsvis en utmaning värdig en uppesittarkväll såhär dagen för dopparedagen.

 

Det var dags för svenska mästerskapen i prepping och efter många intensiva deltävlingar i vattenfiltrering, kast med liten burk pölsa, 100 meter rislagring, däckbyte på- och i stor lada, gasmaskstafett samt ghillie-kurragömma var det nu dags för finalisterna att delta i paradgrenen: Makramé, nej, jag menar: Paracord!

De fyra finalisterna var: Mörksugga, n k s, @svenskprepper samt Urvaken.

Svenskprepper, som vägrade göra servettringar, kom en placering lägre än den som använde senapsgasgul paracordlina, men en högre än kvinnan som gjorde bogserlinan.

Svenskprepper gjorde inte brickband.

Mannen som använde olivgrön lina kom 4:a.

Deltagarna, ingen inbördes ordning, var mannen som gjorde servettringarna, den som använde marinblå paracord, n k s och förstapristagaren.

Mörksugga tyckte inte om några röda nyanser på sin paracord.

Den som gjorde brickband placerade sig bättre än den som använde oxblodsfärgad paracord, vilket Urvaken inte gjorde.

Någon gjorde gardinomtag.

OBS! Känner du inte till om deltagarna är män eller kvinnor, får du leta upp dem på twitter och fundera vidare efter det. ?

Som vanligt skickar du ditt svar till kunskapsluckan (at) prepperse.se

Följ mig på

Peter Bivesand

Prepper, fotograf och allmänt politiskt intresserad. Analytiskt lagd utan skygglappar. Duckar inte för de svåra frågorna.
Följ mig på

Latest posts by Peter Bivesand (see all)

Kommentera