OpSec – Internet och sociala medier

I vår tredje del (som blivit “något” försenad p.g.a. verkligheten gjort sig påmind) i vår artikelserie om OpSec ska vi djupdyka i frågor som rör din internetnärvaro och sociala medier. Att vara anonym på nätet är både lätt och svårt. Allt beror på hur anonym du vill vara och frågan är om du kan vara helt anonym, även gentemot rättsvårdande myndigheter både i Sverige men även i andra länder.

I förra artikeln tittade vi på tekniken, det är svårt att vara helt anonym när man använder abonnemang från någon av våra mobil- eller internetoperatörer. På mobilsidan är det lite enklare i och med att du kan köpa kontantkort och mobiltelefon för kontanter som inte lämnar några elektroniska spår som t.ex. kortbetalningar eller abonnemangsavtal gör.

Närvaro på internet och sociala medier

Är det ens möjligt att ha en närvaro på internet och sociala medier utan att röja vem du är?

Det enkla svaret är “beror på”. Vem vill du vara anonym inför? Är det “vanligt folk” du vill dölja din riktiga identitet och hemadress för? Är det myndigheterna? Rör det sig om enstaka individer du vill vara anonym inför?

sociala medier internet

Ett axplock av sociala media sajter som finns.

Du behöver också fundera på varför du vill vara anonym. Är det för att kunna trolla runt på diverse kommentarsfält, Facebook och Twitter? Är det för att dölja det faktum att du är en prepper som sitter på intressanta resurser när skiten träffar fläkten? Eller är det för att du är misstänksam mot de företag som äger och driver de olika sociala nätverken samt eventuella kopplingar till staten i deras hemländer?

Det man ska ha klart för sig är att det är betydligt mycket svårare att hålla sig helt anonym gentemot staten, både i Sverige och utomlands. Staten har möjligheter att kartlägga och spåra användare på ett sätt som få andra organisationer har. Internetoperatören har bara tillgång till sina egna kunders trafik, vilket också gäller för t.ex. Facebook och Twitter. Staten däremot har, ofta genom domstolsbeslut, men även genom lagar, möjlighet att övervaka mycket bredare än så.

Att som privatperson spåra upp vad en annan privatperson bor genom att använda dennes IP-nummer är mycket svårt, ofta omöjligt. GeoIP-tjänster kan ge en viss fingervisning om vart i landet en person bor, men du kan aldrig via enbart ett IP-nummer hitta bostadsadressen. Däremot kan du lyckas om användaren är slarvig och inte har koll på vad man behöver tänka på för att hålla sig anonym.

Staten, t.ex. via polisen, kan utan problem spåra var ett IP-nummer hör hemma genom att fråga berörd internetoperatör om vilket abonnemang som har ett visst IP-nummer vid en viss tidpunkt. Detta får dock bara ske (enligt lag) när det finns brottsmisstanke för ett brott som har fängelsestraff på straffskalan.

Så när du har klart för dig varför vad du vill uppnå med din närvaro på internet och sociala medier kan du börja vidta åtgärder för att skydda dig (om det är det du vill, annars kör på, det gör den stora majoriteten av användare…).

OpSec för preppers på internet och i sociala medier

Artikeln kommer enbart att fokusera på hur man som prepper håller sig rimligt anonym på nätet. Vill du trolla folk eller hålla på med bedrägerier på Blocket eller andra sajter så kan du säkert få en del tips här, men det är inte fokus på artikeln. Dessutom är vår personliga åsikt att om du är ute för att begå bedrägerier mot vanligt, hederligt folk, så hoppas vi att du åker dit så det stänker om det. Att folk är naiva och lättlurade är en sak, att vissa saknar hyfs och vett och utnyttjar detta är något helt annat och i vår värld är en sådan person en simpel bedragare och brottsling som ska lagföras.

Om du nu bestämt dig för att du vill ha en närvaro på internet och sociala medier, du vill dessutom engagera dig i diverse diskussioner kring preppning för att lära dig mer, hur gör du då?

opsec sociala media

Första valet du ska ta ställning till är om du vill göra det i eget namn eller under pseudonym. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen och tittar man runt så ser man rätt snabbt att de flesta som är preppers och aktiva på diverse sociala medier, är det under pseudonym. Orsaken till detta får personerna själva svara på, men min kvalificerade gissning är att man inte vill skylta med att man är prepper, dels av sociala skäl – det är ännu inte socialt accepterat att vara prepper och få vill bli kallad knäppskalle eller domedagsprofet, eller för den delen bli förknippad med den amerikanska nidbilden av preppers som en vapentok som bor i en gammal kärnvapensilo. Det kan också bero på att man bor i en större stad där man gör bedömningen att när skiten träffar fläkten så blir det snabbt rätt otrevligt, och om folk då vet att man sitter på rejäla förråd så är det att bjuda in till problem.

Jag – Peter – har valt att inte vara anonym, och mitt val baseras på en konsekvensanalys där jag vägt in olika faktorer såsom boenden, yrkesliv, livssituation och svårigheten att hålla sig helt anonym på nätet. Jag kommer inte gå in på några detaljer i denna konsekvensanalys då det kommer medföra att jag röjer delar av min strategi, men mitt val är väl genomtänkt och analyserat.

Jag – Svensk Prepper – har valt att vara hyfsat anonym, enbart som en rent bekväm variant av det hela. Det är relativt många av mina följare som vet vad jag heter och var jag bor – jag är inte det minsta anonym gentemot preppervänner, men det finns precis som hos Peter en väl genomtänkt grundstrategi som gör att det faktiskt inte spelar roll om någon har alla officiella uppgifter om mig.

Att hålla sig anonym

Om du valt att verka under pseudonym så har du ett antal saker att tänka på för att inte bli röjd. Du kan räkna med att det finns personer som älskar att försöka klura ut vem som döljer sig bakom en pseudonym. Du kan hamna i deras fokus relativt enkelt, speciellt om du är väldigt aktiv och verkar kunnig.

Hur gör då dessa personer för att kartlägga dig?

Först och främst så läser dom allt dom du skriver, intressanta uppgifter sparas för att senare användas till att lägga pusslet. Intressanta uppgifter för att kartlägga någon är bland annat följande:

  • Bostadsort/landsända/landskap
  • Jobb/yrke (arbetsgivare, arbetsuppgifter, privat, kommunal eller statlig sektor)
  • Fritidsengagemang (föreningar, politiska organisationer, idrotter du utövar, etc)
  • Foton du publicerar (GPS-info, torg, statyer, byggnader, fordon (taxi, bussar, tåg, regplåtar, etc), objekt i bakgrunden (affärer, skyltar, avståndstavlor, etc), resor du åker på (i tjänst eller privat), etc)
  • Övrig info som personen bedömer som intressant

Ju mer aktiv du är, desto mer användbar information sprider du. Om du dessutom får bättre kontakt med andra preppers så är det lätt att man delar med sig av ännu mer känslig information, vilket gör det än enklare att kartlägga dig.

En del är väldigt duktiga på att skapa förtroende, men detta är bara en taktik för att få dig att öppna upp än mer. Det gäller att vara väldigt noga med vem du delar information med och vad för information du delar.

Om man vill göra det lite klurigare för dessa personer så är en relativt effektiv strategi att använda sig av desinformation. Du kan t.ex. delge motstridiga uppgifter, det gör att man får svårare att klargöra vilken uppgift som stämmer och vilken som är desinformation. Men överdriv inte, det är de små, subtila uppgifterna som skapar mest bryderier för den som kartlägger.

Ditt val av pseudonym har också bäring på kartläggningen. Väljer du att kalla dig “PrepperIBlomstermåla” så har du avslöjat betydligt mycket mer än om du väljer att kalla dig “Erik Johansson”. Statistiska Centralbyrån (SCB) har intressant statistik över för- och efternamn samt länsvis fördelning över de vanligaste för- och efternamnen (excel-fil).

Vår rekommendation när det gäller val av pseudonym är att använda ett “riktigt” namn som är vanligt förekommande. Det skapar trovärdighet hos folk i allmänhet och gör det dessutom svårare att spåra via t.ex. Google då din info drunknar bland övrig information relaterat till samma namn. Du kan dessutom använda detta fingerande namn för att registrera dig för olika tjänster som inte kräver ID-kontroll, t.ex. i form av VPN-tjänster som ger ytterligare skydd mot nyfikna personer, men även konton på Facebook, Twitter och andra sociala medier som gärna ser att du använder ditt eget namn. Ingen reagerar på att ännu en Erik Johansson registrerar sig. Du kan även registrera t.ex. utländska domäner på det fejkade namnet. Tänk dock på att betalning för domänen kan kräva konto- eller kreditkort, så kolla upp alternativa betalningsmetoder som inte kan spåras tillbaka till dig på ett enkelt sätt.

Sammanfattning och slutsatser

Om du vill hålla dig anonym på nätet och sociala medier så krävs det lite eftertanke och jobb. Det är inte alla som orkar med detta eller missar någon detalj som gör att man avslöjas. Det räcker med en eller ett par foton, som var för sig verkar harmlösa i kombination med lite information om vad du gör på fritiden eller arbetar med för att det enkelt ska gå att identifiera dig. En person på sociala medier, som verkar under pseudonym, blev lite bekymrad över sin OpSec när vi redan visste vem denne var genom att bara läsa personens blogg och övriga inlägg på sociala medier. Ju fler ställen du är aktiv på, desto svårare att hålla sig anonym. Ju längre tiden går, desto mer bekväm känner du dig och då kan du räkna med att misstagen kommer. Det är inte enkelt att hålla sig anonym, men din situation kanske är sådan att du måste göra det. I så fall är det bara att bita i det sura äpplet och skaffa sig bra rutiner.

Om du blir identifierad så har du alltid möjligheten att börja om, men tänk på att det kan vara en riktigt dålig idé att återvända till samma sociala cirklar som du rörde dig i tidigare, sannolikheten att den som röjde dig finns där är överhängande, och den personen kommer ha det lättare att identifiera dig ännu en gång, om du nu inte helt ändrar stilen du skriver på och hur du agerar på internet. Det är svårare än du tror att göra detta, men långt ifrån omöjligt.

Profilbild
Följ mig på

Peter Bivesand

Prepper, fotograf och allmänt politiskt intresserad. Analytiskt lagd utan skygglappar. Duckar inte för de svåra frågorna.
Profilbild
Följ mig på

Latest posts by Peter Bivesand (see all)

Profilbild
Följ!

svenskprepper

Prepper sen innan det blev coolt. Har en stark tro på individens rätt till absolut frihet. Skriver gärna om sånt som intresserar mig, och förhoppningsvis även dig. På tok för frispråkig för mitt eget bästa.
Profilbild
Följ!

Latest posts by svenskprepper (see all)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.