10 saker du önskar att du hade haft mer av vid SHTF

Det finns saker som vi idag för givet och inte ens tänker på (utom möjligen när vi glömt att köpa hem), men när Skiten Har Träffat Fläkten så kommer många av oss önska att vi haft mer av. I värsta fall -mycket mer av, som till exempel:

Preppers - laugh at us all you want but when the shit hits the fan, we're the ones with all the toilet paper.1. Toalettpapper. Så klart, när vi pratar om skit så känns detta rätt nödvändigt och faktiskt en ren lyx. Hehe. Ren. Så passande. Torka rent. (Ja, jag hade passat att jobba på glocalnets reklamavdelning)

2. Tändare och tändstickor. Bättre strömlös än eld-lös! Med eld får du värme, ljus och matlagnings möjligheter. Men komplettera gärna med ljus, spritkök och bränsle.

Och för guds skull – tänd inte en brasa inomhus om du inte har en öppen spis eller vedkamin. Det är både livsfarligt och farligt! Elden kan sprida sig och rökgaserna kan ha ihäl dig.

Som komplement till eld, spritkök, ljus och dylikt rekommenderar jag även att man har en brandsläckare och brandfilt i närheten!

3. Alkohol. Vad då “nä men jag dricker inte”? Pfft. Så klart du ska ha sprit till hands! Vet du hur mycket man kan ha det till? Rengöra och bedöva sår. Funkar som tändvätska. Kan piffa upp maten (whiskysås nån?), idka byteshandel med eller bara ta en avslappnande hutt.When I sent you out for emergency supplies, I was thinking candles, blankets, and food. 10 saker

4. Klorin. Simhallsdoft är tacksamt i tider av kris -ett längre strömavbrott till exempel! Klor kan man rena vatten med, hindra smittspridning och sanera hygienutrymmen och kök.

Men, och det här vill jag vara tydlig med, man bör inte nyttja den antibakteriella egenskapen till vardags när både el och vatten finns. Att i överdriven mängd eliminera bakterier när det inte är nödvändigt försämras dels den egna motståndskraften då även bra och viktiga bakterier slås ut och det ökar risken för att multiresistenta bakterier bildas!

5. Filtar. En bra filt är bra att ha. Men det är ännu bättre att ha många filtar!  Alla behöver värme för att sova. Har du många filtar kan du bädda ner dig ordentligt, sitta mjukt eller rent av bygga en koja! Och det kan göra ett strömavbrott till ett roligt äventyr för barnen…

6. Värktabletter. Så nödvändiga samtidigt som de tas för givet då de finns överallt att få tag på idag. Hållbarheten är hyfsat lång och det är tacksamt att ha hemma när de behövs. Åter igen -tänk strömavbrott och inte kunna handla och ha ont… “huvudvärk, muskelvärk, ledvärk och feber”… eller mensvärk!

7. Behållare för vatten. Dunkar, flaskor, tunnor eller tankar. Satsa på vad som passar dig och din budget. Det spelar ingen roll – bara du HAR nödvatten. Du är inte knäpp för det!

Tänk att en ledning grävs av och vattnet stängs av. Tänk att ett rör till vattentornet går av. Tänk att strömmen till pumpanläggningen bryts. Tänk att ett vattenverk utsätts för misstänkt sabotage… och dessa exempel är faktiskt aktuella i nutid eller har nyligen hänt.

Har du redan vatten hemma behöver du inte stressa för att få tag på dunkar och hitta tankbilen som kommunen förhoppningsvis fått fram tills ditt vattenbehov uppstår.

8. Ljus. Långa ljus, korta ljus, kronljus, blockljus och värmeljus. Jag rekommenderar att man har många olika sorters ljus i mängder. De ger både värme och ljus. Och för pryl-preppern finns även så kallade survival candles som kommer i fina plåtburkar och brinner ett par dygn.

9. Batterier. Till ficklampor, campinglampor, radio, brandvarnare, ungarnas leksaker (tänk ny kul julklapp men inga batterier) och sist men inte minst viktig: fjärrkontrollen.

10 sakerNi vet känslan som uppstår när man efter lång vecka säckar ihop på soffan med chipsskålen på magen och ska zappa runt på dumburken som inget vettigt visar… och fjärrkontrollen är bara stendöd… kvällen förstörd… orka handla…

Tänk att istället inse att ‘jag har ju nya i skåpet’ och ‘kan passa på att ta en kall dryck (öl för vissa, läsk för mig) samtidigt som jag hämtar dom…’

Livet blir genast lite bättre och lättare -bara för att du är en “prepper”…

10. Seriöst? Tror ni tio punkter skulle räcka för att täcka det som är viktigt? Ficklampor, bindor, våtservetter, första hjälpen, nödvändiga mediciner, mat… Nä, det trodde jag inte heller att ni trodde, alltså listade jag bara nio. ?

Men det skadar inte att komplettera all seriös prepp med sånt som gör tillvaron lite trevligare -fikabröd, kex, chips, läsk, godis, choklad, spel, en batteridriven radio med mp3 spelare för musik och nyheter, ritmaterial, pyssel och pussel, några bra böcker…

Och att vara förberedd funkar bra som garanti att inte drabbas av något verkar det som -för sen jag skaffade en vattenbehållare till köket, campinglampa med starkt ljus och ett smidigt gasolkök så har vi inte drabbats av strömavbrott. Inte ens under stormarna…

prepperbabe

prepperbabe

Matlagningsintresserad odlande självhushållningswannabe som tycker att en grundläggande hemberedskap är en skyldighet som vi alla bör ha för att i kris undvika panik och kunna ge samhället utrymme att i första hand hjälpa de som inte kan ta hand om sig själva.
prepperbabe

2 comments

 • Profilbild

  Kan bakterier verkligen bli resistenta mot Klorin? Jag är tveksam.

  • prepperbabe

   Nej, bakterier blir inte resistenta mot klorin, men den slår även ut goda bakterier som sagt och skapar obalans i vår naturliga flora (kan ge kraftfullare bakterier fäste) och därför behöver man inte hålla på att desinfektera allt hemma jämt.
   Bättre att ofta byta disktrasa och tvätta sina händer.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.