Att klara en kortare kris – kommunikation

Att klara en kortare kris – kommunikation

Vi närmas oss slutet på krisberedskapsveckan och därmed skriver jag den sista delen kring vårt krisscenario. Förutsättningarna är, som de som läst de tidigare delarna, vet att vår fiktiva familj på 2 vuxna och 2 tonåringar ska klara sig utan el, värme och rinnande vatten i 3 dygn (72 timmar). För att göra det lite mer spännande så har vi även ett väder som ställer till det. -20C, i hela landet.

När det gäller kommunikation vid vår (tids)begränsade kris så har familjen störst behov av att kunna ta del av information. Familjen är samlad hemma, men hade det varit som så att man är beroende av tåg för att komma hem hade situationen sett helt annorlunda ut.

För att ta del av information i vardagen är det många som förlitar sig på sin mobiltelefon. Denna praktiska pryl har på relativt kort tid visat sig vara en duglig ersättare för musikspelare, bärbara radioapparater (jo, det fanns och användes av många under tidigt 90-tal), tv/video, böcker, tidningar, bärbara spel och hur många saker som helst. Den är numera mångas primära källa för informationsinhämtning via t.ex. sociala medier och webbplatser. När vi får stora, totala strömavbrott, så kommer stora delar av mobilnätverken stänga ner ögonblickligen. Vissa basstationer är utrustade med reservkraft, men i praktiken så kommer de flesta att finna sin telefon helt oanvändbar. Även stora delar av det fasta telefonnätet kommer att sluta fungera även om vissa växelstationer är utrustade med reservkraft.

kommunikation prepperse krisberedskapsveckan

En enkel, batteridriven radio är något som bör finnas i varje hem.

Något som dock kommer fungera under våra 3 dygn är FM-radion. Här har man sett till att de sändarmasterna är utrustade med reservkraft och det gäller även för Sveriges radios anläggningar runt om i landet. Så om du inte har en batteridriven radio hemma är det läge att skaffa en. Och passa på att köpa några omgångar batterier när du ändå köper radion. Det finns även små radioapparater med fasta batterier och en vevmekanism för laddning av batteriet. En del mobiltelefoner är utrustad med radio, även om det verkar vara färre numera än tidigare. Det kan även vara en idé att skaffa sig en enkel portabel radio i miniformat och ha i sin väska om krisen sker när du är utanför bostaden. Har du en bil så kan givetvis denna användas för att lyssna på nyhetssändningar. Tänk dock på att inte stå för länge med radion igång och motorn avslagen, moderna bilar startar ofta inte bara radiofunktionen utan även andra funktioner i bilen aktiveras och drar ström från batteriet även om du bara startade radion.

Det kan vara en god idé att ha aktuella radiofrekvenser nedskrivna på papper så att du snabbt hittar rätt kanal.

Om du skulle behöva ringa 112 t.ex. på grund av akut sjukdom, brand eller om du behöver hjälp av polisen så kan du testa att ta ut simkortet ur din mobiltelefon. Det kan nämligen vara som så att din operatör inte har en basstation med reservkraft i närheten men att någon annan operatör har det. Tar du ut simkortet kommer din mobiltelefon att koppla samtalet vidare till 112 om det finns möjlighet. Som vanligt gäller att man inte ringer 112 i onödan. Att du inte har någon ström till din lägenhet/villa är inte något som 112 kan hjälpa dig med. Räddningstjänsten kommer ha begränsade möjligheter att hjälpa dig med andra saker än ordinarie räddningstjänstuppdrag och polisen lär ha fullt upp med att hantera de som plundrar mataffärer eftersom många kommer stå utan mat eller tror att kris innebär att man får ta vad man vill från stängda affärer.

Om du befinner dig där det inte finns fungerande mobiltelefoni så lyssna på din lokala P4-station. Där lär man redovisa på vilka platser räddningstjänsten har personal med (förhoppningsvis) fungerande kommunikationsmöjligheter finns. Behöver du akut hjälp t.ex. på grund av allvarlig sjukdom så får skicka någon dit.

I vårt korta krisscenario så borde de allra flesta klara sig med mobiltelefoner och en batteridriven radio. En del skaffar sig en bärbar kommunikationsradio för att kunna kommunicera på någon eller några kilometers avstånd. I vårt scenario är det överkurs, med vid en mer utdragen kris kan det vara en bra investering att köpa en sådan till varje medlem i familjen. Då kan man hålla kontakt med familjemedlemmar som är en bit från bostaden.

Sammanfattning

Med en batteridriven radio och mobiltelefoner (eventuellt med bortplockat simkort) klarar du dig under 3 dygn. Se till att du har ett antal powerbanks hemma som alltid är laddade så att du kan hålla liv i dina mobiltelefoner. Då kan du även använda mobilen för att spela spel och på så sätt ha lite sysselsättning. Tänk på att mobilen drar en hel del ström när grafikintensiva spel spelas. Den kan även dra mer ström om den inte får kontakt med någon basstation (den ökar sändningseffekten för att förlänga räckvidden och detta kan dra rätt mycket mer ström beroende på modell) så det kan vara bra att sätta telefonen i flightmode för att undvika detta.

Se till att lyssna på radion för att få uppdateringar och information från myndigheterna. Att veta vad som sker både lokalt och nationellt gör det enklare att fatta egna beslut om hur man ska agera.

Profilbild
Följ mig på

Peter Bivesand

Prepper, fotograf och allmänt politiskt intresserad. Analytiskt lagd utan skygglappar. Duckar inte för de svåra frågorna.
Profilbild
Följ mig på

Latest posts by Peter Bivesand (see all)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.