Att klara en kortare kris – mat

Att klara en kortare kris – mat

I vårt scenario så består hushållet av 2 vuxna och 2 tonåringar med tillhörande aptit. Det finns ingen el och inget vatten i kranarna.
Vi ska klara av en kris som varar i 3 dagar och det är kallt ute (-20C).
Om du är en normalt frisk person så kan det vara bra att veta att du kommer överleva i 3 dygn helt utan mat. Du kan överleva 3 dygn utan vatten, även om det är i längsta laget och du riskerar att få skador på njurarna, epileptiska anfall och hamna i koma för att slutligen avlida.

När det gäller mat så klarar en frisk person att vara helt utan mat i 3 dygn, även om det är en otrevlig upplevelse så är den inte livshotande. De flesta har mat i kylen, frysen och skafferiet som med lite hushållning räcker i tre dygn. Något paket makaroner och spagetthi, kanske lite pulvermos, couscous eller bulgur och ris. Ett par paket krossade tomater och några burkar tonfisk, köttbullar från julen i frysen i hop med några fläskkotletter och kycklingbröst. Allt det där som man samlat på sig kan komma väl till pass när en kortare kris inträffar. Det man ska vara extra vaksam på är mat som är skämd, du vill inte få diarée eller kräkningar när du bara har det vatten som finns lagrat tillgängligt.
Matförgiftning i tre dygn utan några större tillskott av vatten är nog för att du ska riskera njurproblem eller i värsta fall avlida.
Avstå hellre att äta mat som luktar skumt än att riskera matförgiftning.

Vilken mat är bra att ha hemma?

Med tanke på de begränsade matlagningsmöjligheterna som infinner sig när man inte har el så är det enklaste man kan ha hemma sådant som går att tillaga i en kastrull eller gryta. Då räcker det med att man har ett stormkök eller en enkel gasolspis (eller den här varianten). Har du en grill stående på balkongen, altanen eller i trädgården så kan du använda den. Är den undanstoppad för vintern (varför man nu ska göra det, grilla gör man året om enligt mig) så är det läge att ta fram den. Se till att du har några extra påsar kol, de säljs ofta ut billigt i oktober/november och enda kravet är att man lagrar dessa torrt. Se även till att du har alternativa tändmöjligheter om du använder eltändare. Har du en gasolgrill du inte använder under vintern, se till att du har en full gasoltub i förrådet. Kompositflaskor funkar sämre när det är kallt vilket ger lägre effekt på grillen och ökar förbrukningen, men det är ändå fullt möjligt att grilla i -20C.

En varning är på sin plats här. Vad du än gör, en grill ska aldrig någonsin användas inomhus. Dels är den en brandrisk, men mer sannolikt lär ni avlida av kolmonoxidförgiftning om har en tänd grill inomhus. Detta gäller även kol eller bricketter som glöder! Tänk även på säkerheten vid användning av stormkök eller gasolkök. Det är en brandrisk och du bör öppna ett fönster när dessa används för att slippa riskera syrebrist i lägenheten/huset.

Har du en öppen spis kan denna användas för enklare matlagning, modell grilla på pinne. Vissa braskaminer går att använda till matlagning då de har en kokplatta.
Har du försett ditt hem med en sådan så är det bara att gratulera, värme och matlagning är löst (givetvis bör du se till att ha ett förråd av ved).
Nu när vi har värmekälla för matlagning så ska vi titta närmare på vilken mat som är lämplig att ha hemma. Har du matallergier eller inte gillar viss mat så anpassar du givetvis utifrån dina egna förutsättningar.

 

mat krisberedskapsveckan

Mat som håller en familj mätt under några dagar.

Om vi utgår från att vår familj inte har något alls i kyl, frys eller skafferi så är följande mängd mat nog för att klara sig i vårt scenario:

 • 4 kg pasta. Räcker till minst 4 måltider, 6 om du snålar lite.
 • 2 kg ris. Räcker till cirka 15 – 20 portioner, dvs 4-5 måltider.
 • 1 stort paket pulvermos. Cirka 30 portioner, dvs 6-7 måltider.
 • 2 paket couscous. Räcker till 2-3 måltider.

Redan här har vi nog med mat för att utan problem klara oss i 3 dygn, tonåringarna inräknade. Det blir inte så roliga måltider, men magen håller sig lugn i alla fall.

För att göra det lite mer variationsrikt så kan man utöka med följande:

 • Krossade tomater. Räkna med 1-2 paket per måltid.
 • Tonfisk på burk. 1-2 per måltid.
 • Skinka på burk (spam på engelska). 1 per måltid.
 • Bullens pilsnerkorv eller annan korvkonserv. 1 per måltid.
 • Grönsakskonserver, t.ex. majs, ärtor, bönor, etc. 1 per måltid.

Med ovan listade ingredienser kan man laga till duglig mat som håller dig mätt. Räkna dock med större åtgång om du ägnar dig åt kroppsarbete, något jag inte gör i vårt scenario med en kortvarig kris.

Ofta har man lite kryddor och oljor samt soja hemma. Givetvis använder man dessa för att skapa sig en välsmakande måltid, de enkla ingredienserna till trots. Vill du ha lite inspiration så läser du ett av våra tidigare inlägg om detta.

mat krisberedskapsveckan smaksättare preppergourmand preppergourmet

På översta trappsteget, bakre raden ser vi rörsocker, fint salt, strösocker, ättika, vitvinsvinäger. Främre raden: havssalt, äppelgelé med hemodlad vampire-chili, äppelmos och kallpressad rapsolja.
Undre trappsteget, bakre raden: hemodlade torkade plommon, kinesisk soja, hemodlade torkade äppelringar. Främre raden: saltlakritsessens, grön kardemumma, äkta kanel (inte det som kallas kanel men egentligen är cassia-kanel), stjärnanis.

Jag rekommenderar också att man har ett förråd av lite sötsaker. Suget kommer alltid när det inte finns tillgängligt och det tar inte så stor plats eller kostar speciellt mycket, men det är en bra moralhöjare. Följande kan vara lämpligt:

 • Russin.
 • Konserverad frukt.
 • Torkad frukt, se ett av våra tidigare inlägg.
 • Godis.
 • Choklad.
 • Potatischips.
 • Nötter och mandel.
 • Popcornmajs.

Något som man också ska tänka på under en kris, speciellt en kortare som i vårt fall, är att ha något att göra. Dator, internet, TV eller något annat som kräver elektricitet fungerar inte, så då är böcker och brädspel ett ypperligt tidsfördriv.

 

 

 

 

I nästa del av artikelserien ska vi titta på hur vi håller värmen. Att vara hungrig är inget roligt, att vara hungrig och samtidigt frysa är ännu mindre roligt.

Profilbild
Följ mig på

Peter Bivesand

Prepper, fotograf och allmänt politiskt intresserad. Analytiskt lagd utan skygglappar. Duckar inte för de svåra frågorna.
Profilbild
Följ mig på

Latest posts by Peter Bivesand (see all)

2 comments

 • Profilbild

  Glöm inte heller principen att enbart ha sådant som du äter fortlöpande då och då. Annars blir maten gammal.
  Hemma hos oss är det lite svårt med konserverade grönsaker… Hrrmm får försöka lösa det…

  • Profilbild

   Kunde varit tydligare med vissa aspekter av det i min text. Pasta t.ex. klarar sig väldigt länge om den lagras korrekt. Vakuumförpackar du den håller den sig hur länge som helst.
   Konserverade grönsaker är ingen favorit, men för oss ett alternativ under den tid på året då man inte har egna grönsaker från odlingarna. En allsidig kost är alltid bra och blir ännu viktigare vid en större kris då det kan antas vara svårt att få vård och kanske till och med råder läkemedelsbrist.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.