Att klara en kortare kris – säkerhet

Att klara en kortare kris – säkerhet

En aspekt som allt för sällan tas upp när det gäller kriser och krisförberedelser är din och din familjs säkerhet. I vardagen är det för den stora majoriteten en icke-fråga. Sverige är i det stora hela ett tryggt land, även om det i vissa områden eller för vissa individer ser annorlunda ut. Men vid en kris kan detta ändras väldigt snabbt. Det har förekommit mindre, begränsade upplopp och plundringar i samband med strömavbrott, men det är ovanligt. Detta kan dock snabbt ändras om strömavbrotten varar under längre tid. Speciellt i områden där det bor mycket folk och vid livsmedelsaffärer kan det bli otrevliga situationer. Människor som är desperata då man saknar mat och tillräcklig uppvärmning kan ta till drastiska metoder för att säkra tillgång till det man saknar. Detta är en av huvudanledningarna till varför många som har större förråd av förnödenheter är anonyma, man vill inte utsätta sig för risken att bli utsatt för plundring och våld. Om alla hade en god personlig krisberedskap skulle risken minska, men den försvinner inte helt, det kommer alltid finnas de som utnyttjar en kris för egen vinning.

säkerhet prepperse krisberedskapsveckan

Foto från ett upplopp i Singapore.

Hur går man tillväga för att skydda sig och sin bostad?

Jag tänkte här gå igenom lite olika alternativ som finns. Det kommer bli en relativt översiktlig genomgång eftersom åtgärder är individuella beroende på individens egna förutsättningar och var och hur man bor. Du kan inte förlita dig på att polisen kommer till hjälp inom rimlig tid. De lär ha fullt upp med upplopp och oroligheter på andra ställen, och det är inte alls säkert att du ens kan kontakta polisen. Även om du kan ringa 112 lär det vara lång väntetid på att komma fram och ännu längre väntetid innan polisen anländer.

Det första man ska tänka på är att inte ge sig ut om det är oroligt i närområdet. Har du inte starkt vägande skäl till att vistas ute, gör inte det. Håll dig borta från folksamlingar där det är upprörd stämning. Om du är ute och märker att situationen eskalerar, ta dig därifrån och sätt dig i trygghet. Delta inte i att trissa upp stämningen. Det kan snabbt urarta och bli våldsamt.

Håll ytterdörr(ar) stängda och låsta. Fäll ner persienner och rullgardiner, dra för gardinerna. Detta är speciellt viktigt om du bor på bottenvåningen i ett flerfamiljshus och har insyn från gatan utanför. Bor du i ett väldigt utsatt läge kan det vara lönt att fundera på att kunna sätta upp lite kraftigare skydd på insidan av fönstren, t.ex. tjockare plywood-skivor som skruvas fast i väggen innanför fönstren. Det är inte på något sätt ogenomträngligt, men det försvårar för någon som krossar fönster och tar sig in den vägen. Kanske till och med att man drar vidare till nästa, mindre svårforcerade lägenhet.

Om någon tränger sig in i din bostad har du en situation som kan bli väldigt otrevlig. Är det ett fåtal personer är det kanske möjligt att försvara sig, men om det är en större grupp så är det enklaste att inte göra motstånd, du riskerar ditt och din familjs liv om det blir våldsamt. Jag kommer aldrig att rekommendera någon att skaffa sig illegala vapen för att skydda sin familj, det är olagligt innan krisen men också under krisen att inneha och att ta någon annans liv är lika olagligt det. Det samma gäller för jaktvapen och mord. Sedan får givetvis alla göra som man själv vill och ta konsekvenserna av det. Det är bara du som kan bestämma om det är ok att du och din familj överlever en jobbig situation till priset av att en eller flera i familjen blir dömda till långa fängelsestraff. Räkna med att du blir påkommen, att göra sig av med en kropp obemärkt är inte så enkelt, vare sig fysiskt eller psykiskt.

När en kris inträffar så kan det vara lönt att prata med sina grannar om att ordna vakthållning. Det höjer tröskeln för de som är ute i onda avsikter. Finns det en grupp människor som är synliga och beredda är sannolikheten stor att de drar vidare till enklare mål. Lätta mål prioriteras av plundrargrupper. Och i vårt scenario varar krisen i 3 dygn. Kriser som varar längre kommer innebära att även de som ordnat med vakthållning riskerar att råka illa ut.

Bor du mer glest, ofta i utkanten av städer eller på landet så är risken för att organiserade grupper genomför plundringar lägre. Dels för att det bor färre människor i omgivningen men också för att det är svårare att ta sig längre sträckor. De flesta börjar sina plundringar i sitt närområde, sedan sprider de sig längre ut allt eftersom det tar slut på objekt att plundra. Givetvis har folk tillgång till bilar och andra fordon som kan användas för förflyttning, men initialt kommer dessa användas till att ge sig ut till stormarknader och annat då det är ett mål med god tillgång på det man anser sig behöva. När fordonet har slut på drivmedel så dumpas den eftersom det inte är möjligt att tanka.

Bor du riktigt glest så lär läget vara annorlunda. Här har folk ofta mat hemma för flera dagar i och med att det kan vara långt till närmaste affär. Risken att din granne kommer förbi för att plundra dig är mindre och enligt min erfarenhet är också viljan att hjälpa varandra större. Man har troligen också mer erfarenhet av att vara utan el och kanske att man även är insnöad någon gång per vinter. Givetvis finns undantag, det är ju trots allt människor vi pratar om. Plundringsgäng hittar inte hit i första taget, det är för få objekt att plundra och man kan inte vara säker på att utdelningen av sin plundring motsvarar nerlagd tid. Det är dessutom lätt att bli upptäckt om du kör på tomma vägar i närheten av bebyggelse, folk uppmärksammar sådant på landet och i en kris är folk extra vaksamma mot okända fordon.

Sammanfattning

Att tänka på sin säkerhet i samband med en kris är viktigt. Där känner jag att myndigheterna (MSB främst) inte gjort tillräckligt när det gäller information till allmänheten. Kriser lockar fram det värsta och det bästa hos människor. Terrorattacken i Stockholm i april 2017 visade att avgränsade kriser kan hanteras på ett bra sätt av både blåljusmyndigheter och allmänhet. Men större, mer omfattande kriser, där alla är drabbade kommer innebära både elände och oväntad medmänsklighet. Men det går inte att bortse från människors mörkare sidor, alla kommer inte att sitta i ring, hålla hand och sjunga Kumbaya. Vissa individer kommer utnyttja läget för personlig vinning och andra kommer uppleva situationen som desperat och försöka trygga sin egen överlevnad på bekostnad av andras. Det kommer vi inte undan ifrån. Den som tror annat är mer än lovligt naiv.

Det bästa du kan göra är att vara förberedd och hålla dig på din kant. Håll dig hemma, umgås med de du har i din närhet och vänta på att situationen reder ut sig. Det finns dock ett undantag, är den pågående krisen på grund av krigshandlingar eller krig mot vårt land, då har du en uppgift att fylla i att försvara vårt land och vår livsstil. Men det kommer förhoppningsvis våra myndigheter att vara tydliga med om ett sådant läge skulle uppstå.

 

Profilbild
Följ mig på

Peter Bivesand

Prepper, fotograf och allmänt politiskt intresserad. Analytiskt lagd utan skygglappar. Duckar inte för de svåra frågorna.
Profilbild
Följ mig på

Latest posts by Peter Bivesand (see all)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.