Att klara en kortare kris – vatten

Att klara en kortare kris

Krisberedskapsveckan är i gång och det jag sett i form av information från MSB och kommunerna är inte så imponerande. Syftet med kampanjen är i och för sig att skapa medvetenhet om personlig krisberedskap. MSB verkar ha missat att om man väcker folks nyfikenhet att lära sig mer så behöver man följa upp med lite mer konkret information om hur man hanterar en kris. Det kommer säkert information från MSB angående detta, men troligen inte innan nästa gång det är krisberedskapsvecka, om ett år, vilket är på tok för lång tid eftersom de som nu blir intresserade och vill veta mer tappat intresset och så får man börja om. Så för att täcka upp MSB:s brister i sin kampanj så kommer denna blogg att förse dig med lite mer konkret information om hur du hanterar en kortare kris, något som jag anser att MSB borde planerat för att göra redan nu.
Att klara av en kortare kris kräver inte så mycket i förberedelser som man kan lätt kan tro. Det verkar finnas en etablerad “sanning” som säger att man måste fylla ett rum med livsmedel och prylar för att klara sig. Givetvis klarar man sig med mindre än så, mycket mindre.
Jag tänkte att i ett antal inlägg resonera kring de saker jag anser är nödvändiga för att klara sig i 72 timmar, fredag eftermiddag till måndag morgon, en riktig långhelg med andra ord.

För att täcka in alla eventualiteter så är förutsättningarna enligt följande:
Vinter, kallt (-20C i hela landet) och snö. Utöver detta gäller dessutom:

  • Ingen el
  • Inget vatten (kan hända utan att elen försvinner)
  • Ingen värme
  • 4 personer, 2 vuxna och 2 tonårigar med stort behov av mat och internet.

Jag kommer under de kommande dagarna att skriva om detta scenario för att visa på att det trots de relativt svåra yttre förhållandena inte krävs stora investeringar utan att man med relativ enkla medel kan klara sig.

Vi börjar med det viktigaste, vatten.

I Sverige har vi ingen vana av vattenbrist. Vi använder vatten som det vore en oändlig resurs. Det blir en enorm omställning när vattnet i kranen slutar rinna. Toaletterna slutar fungera, tonåringarna kan inte duscha och du får anpassa matlagning, tvätt och all annan vattenanvändning. För den som inte är förberedd är det en kris av stora mått.

Enligt Svenskt Vatten förbrukar vi i snitt 140 liter vatten per person och dygn. Förbrukningen fördelar sig enligt följande:

  • 60 liter för personlig hygien
  • 30 liter för toalettspolning
  • 15 liter för disk
  • 15 liter för tvätt
  • 10 liter för mat och dryck
  • 10 liter övrigt

I vårt scenario så förbrukas det alltså 560 liter vatten per dygn, nästan 1700 liter under de tre dygn vi planerar för. Det är rätt stora siffror om man tänker sig att lagra för normal användning.

En IBC-tank på 1000 liter. vatten krisberedskapsveckan kris

En IBC-tank på 1000 liter.

Ska du lagra nästan 2000 liter vatten krävs det motsvarande två IBC-tankar på 1000 liter styck. Måtten på dessa är 120x100x110 cm, dvs att det krävs cirka 2.5 kvm golvyta i ett rum för att få plats med dessa. Om du ens får in dom genom dörren…

I vårt scenario så fungerar inte vissa saker. Dusch, tvätt- och diskmaskin men även toaletterna är obrukbara på grund av avsaknad av el. Ni som har enskilt avlopp kan troligen använda toaletterna (med manuell påfyllning av vatten) och har ni dessutom egen brunn med möjlighet att köra vattenpumpen på elverk så har ni ett annat utgångsläge som är betydligt mycket trevligare än för de som bor i lägenhet eller kommunalt vatten och avlopp.

Av fördelningen av vattenförbrukning ovan ser man att det går att minska förbrukningen rejält, speciellt när vissa saker inte fungerar på grund av frånvaro av el och rinnande vatten.

I vårt scenario som sträcker sig över endast 3 dygn så är troligen behovet av att tvätta kläder minimalt. Använda toaletten är ofta inte att rekommendera om du bor i hus, det krävs pumpar för att bli av med avloppsvattnet, funkar inte de så fylls avloppet snabbt upp och du riskerar att få otrevliga översvämningar i lägenheten. De som bor högst upp klarar sig längst, bor du på bottenvåningen finns risken att dina grannars toaletter ger dig en otrevlig överraskning efter något dygn eller två…

Toalettstol vatten kris krisberedskapsveckan

Toaletten, bra när allt fungerar, problematisk när avloppet inte gör det.

Mitt råd är att hitta alternativa lösningar, kissa ute om möjligt, enkelt för män trots kylan, värre för kvinnor och troligen bökigt för alla som bor centralt i en stad.

Avföring kan man hantera genom att kränga en vanlig plastkasse från mataffären över toalettstolen, göra det man behöver göra och sedan försluta den med vanliga buntband när man är klar och lagra påsen utomhus (det är kallt ute, innehållet fryser och luktar då i princip inte alls). Inte så roligt att hantera, men är du förberedd så är det bra mycket enklare än att behöva komma på en lösning under tidspress…

Genom att anpassa matlagningen så kan du minska behovet av vatten rejält. Välj mat som inte kräver blötläggning eller rengöring.
Pulvermos, pasta, bulgur, couscous eller andra matvaror som endast kräver kokning är bra val. Det är svårt att komma undan från att använda vatten helt i matlagningen, men det är möjligt. Har du möjlighet att grilla så kan du t.ex. tillaga pommes från frysen (som inte fungerar eftersom ingen el finns, men du kan med fördel flytta matvarorna från frysen till balkong/trädgård eftersom det är kallt ute) genom att lägga kol/briketter i ena ändan av grillen och pommes-fritten i en form i motsatt ända. Det blir då som att tillaga i en ugn. Kött som du har i frysen kan med fördel tillagas i slutet direkt över kolen/briketterna.

Ofta har man något drickbart hemma i kylen, använd det i stället för vatten i möjligaste mån. Använd främst ditt lagrade vatten till matlagning och hygien, men har du inget annat hemma än öl, vin eller sprit, då bör du dricka vatten eftersom alkohol ökar utsöndringen av vatten från kroppen och skapar obalans i kroppen. Man blir alltså törstig av att dricka alkoholhaltiga drycker. Ju högre intag av alkohol desto mer vatten behöver kroppen. Alkoholen har dessutom andra egenskaper som inte är optimala i vårt scenario, man blir t.ex. mindre känslig för kyla, vilket kan tyckas bra eftersom vi inte har någon uppvärmning, men du behöver ha koll på innetemperaturen för att inte frysa ihjäl. Dessutom försämras omdömet successivt ju mer alkohol du förtär. Något som kan leda till felaktiga beslut med tråkiga konsekvenser som följd.

Min rekommendation

Baserat på ovan förda resonemang så anser jag att man ska räkna med 10 liter vatten/person och dygn för att kunna klara sig bra i vårt scenario.
Det medför att du behöver ha 120 liter vatten lagrat. Bäst gör man det i inte allt för stora plastdunkar. 5- eller 10-litersdunkar är enligt mig det vettigaste. En eller två dunkar per person och dygn. Vill man så märker man upp dunkarna med namn på de som finns i hushållet. Då har alla sin tilldelning och man undviken kanske bråk om vem som förbrukar mest vatten.

Nästa inlägg kommer att fokusera på maten, vad man behöver och hur man enklast tillagar den.

Profilbild
Följ mig på

Peter Bivesand

Prepper, fotograf och allmänt politiskt intresserad. Analytiskt lagd utan skygglappar. Duckar inte för de svåra frågorna.
Profilbild
Följ mig på

Latest posts by Peter Bivesand (see all)

2 comments

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.