Budgetpreppning – köp från Ebay och AliExpress

@Swedishprepper har länge varit på mig på Twitter om att skriva om bra och billiga prylar som man kan köpa på Ebay. Jag har länge köpt saker på både Ebay och AliExpress, allt från billiga mobiltillbehör till dyra objektiv till våra kameror. När det gäller en materialsport som preppning så finns det en del pengar att spara genom att göra inköpen från dessa sajter. Budgetpreppning är något som vi alla tillämpar vid ett eller annat tillfälle och så länge som du gör din research så kan du göra bra affärer.

Det finns (såklart) fällor med detta. Produkten är kanske inte likvärdig med den som beskrivs på sajten, man får något annat än det man köpt eller inget alls. Numera är detta (enligt min erfarenhet) väldigt ovanligt. Ebay och AliExpress är två gigantiska, internationella e-handelsplatser som har mycket att förlora på att ha oseriösa försäljare. De få gånger det strulat så har reklamationsprocessen varit smidig och enkel och jag har gått helt skadelös ur affären (förutom att man inte fått den vara man ville köpa…).

Ebay är, som de flesta vet, ett amerikanskt bolag, AliExpress är kinesiskt och utbuden varierar mellan sajterna. Finns det du söker på båda sajterna är det ofta billigare att köpa den på AliExpress, men frakten tar ofta lite längre tid. Så här får dina egna behov styra (lägre pris/längre leveranstid kontra högre pris/kortare leveranstid).

När jag väljer att köpa saker via någon av sajterna så är jag medveten om de risker som finns och jag prioriterar att uppnå en bra mix och kostnad och kvalitet.

Det jag tänkte fokusera på i detta inlägg är prylar man kan tänkas vilja ha i sin EDC (Every Day Carry), dvs. den väska man har med sig varje dag och som har det mest nödvändiga som kan tänkas komma till användning vid t.ex. olyckor eller andra händelser (försenade tåg mitt i smällkalla vintern t.ex.).

I min EDC har jag bland annat följande produkter:

 • Första-hjälpen-materiel enkel väska med det mest nödvändiga för att klara av de mest vanliga situationerna (inkl säkerhetsnålar för mitella eller tillfällig förslutning av djupare sår).
Budgetpreppning Första hjälpen-väska EDC

Första hjälpen-väska i min EDC

Budgetpreppning liten första-hjälpen-väska

Liten första-hjälpen-väska

 • Koksaltlösning för rengöring av sårskador. Bakterier som stängs in i ett sår skapar snabbt problem. Rengöring är A och O för att slippa infektioner. Några ampuller steril koksaltlösning är alltid bra att ha med.
budgetpreppning koksalt

Steril koksaltlösning för rengöring av sår.

 • Extra sårservetter. 100st till bra pris och de luktar “som de ska”, så de funkar säkert i en nödsituation.
EDC Ebay AliExpress

Sårservetter, 100-pack

 • En pannlampa. Hur hållbar den är återstår att se, men den lyser bra och håller flera timmar om man kör den på halv effekt.
EDC Ebay AliExpress

Billig pannlampa med bra ljusstyrka och god livslängd

 • En foliefilt (130x210cm) för varmhållning. Tar inte stor plats, är billig och kan göra stor nytta.
EDC Ebay AliExpress

Foliefilt för varmhållning.

 • En extra sax av “ambulansmodell” som kan klippa kläder, säkerhetsbälten och till och med tunnare plåt.
EDC Ebay AliExpress

Sax för att klippa kläder, säkerhetsbälten och tunnare plåt.

 • Eldstål med magnesiumblock. Rätt hanterat funkar det bra att tända en eld. Kräver dock övning, så köp ett par och öva med det ena!
 • På väg in i EDC:n är en Tourniquet. Den används för att stoppa stora blödningar i extremiteter (armar, ben) vid allvarliga skador. Den är relativt enkel att använda och kan rätt använd rädda livet på den skadade genom att stoppa blödningen i väntan på vård. Nedan ser ni en testrapport från Uppochned på Twitter.
budgetpreppning tourniquet

Testrapport av tourniquet från AliExpress

 

Något som jag vill nämna i sammanhanget är powerbanks. Jag har valt att inte köpa det från Ebay eller AliExpress. Orsaken till detta är att min erfarenhet är att batterier varierar väldigt i kvalitet, speciellt om man köper billigt. Så här rekommenderar jag att man köper lokalt, eller i alla fall i Sverige, så att du enkelt kan reklamera och få en ny. Jag är väldigt nöjd med Deltacos powerbank. Billig och relativt tålig samt acceptabel kapacitet. Har köpt flera av dessa med olika kapacitet och de fungerar bra.

Produkterna jag listat ovan är exempel, priserna är ok, men det går säkert att hitta säljare som har lägre fraktkostnad eller lägre priser (och även dyrare såklart). Jag tittar alltid på säljarens omdöme. Är det under 99% på Ebay väljer jag någon annan. På AliExpress läser jag alltid igenom feedback från andra köpare och kollar upp leveranstiderna. Är de för långa väljer jag annan säljare. Men du får vara beredd på att det kan ta allt från 4-5 dagar till 40 dagar beroende på (ofta posthanteringen som tar tid, speciellt om det är gratis frakt). Sedan bör du hålla koll på när det kinesiska nyåret infaller, beställer du under denna period får du räkna med att det tar 2-3 VECKOR extra utöver de tider som anges på objektet.

Det är inte omöjligt att jag i framtiden återkommer med fler inlägg om prisvärda prylar från Ebay och AliExpress.

Profilbild
Följ mig på

Peter Bivesand

Prepper, fotograf och allmänt politiskt intresserad. Analytiskt lagd utan skygglappar. Duckar inte för de svåra frågorna.
Profilbild
Följ mig på

Latest posts by Peter Bivesand (see all)

7 comments

 • Profilbild

  Både powerbanks och usb-minnen/sdkort är något jag undviker från eBay/Aliexpress på grund av risken för dåliga kopior eller att man inte riktigt får det man tror man beställt.

  Beställde våtservetter nu.
  Det dyraste jag beställt är mina två Baofeng UV-5RE+. Mest användbart har varit cable mounts, återanvändbara “buntband” av kardborreband, mikrofiberduk för glasögon/skärmar och min Casio mm. Har b.la. lite Paracord 550 lbs och en ficklampa Cree Q5 på ingång.

  • Profilbild

   Är du nöjd med Baofeng:erna? Det flesta verkar vara det.
   Även minneskort (främst Sandisk) är också sådant som jag inte köper via Ebay eller AliExpress. Finns fler dåliga kopior än original till salu där.

   Har köpt en hel del akvarieprylar på sajterna också. Samma produkter som i affären, men till cirka halva priset (främst cirkulationspumpar och ytterfilter för den som undrar…).

   Det finns en hel del att fynda och kan man acceptera att man kan göra en del dåliga köp så finns det bra affärer att göra.

 • Profilbild

  Jag är väldigt nöjd med mina två Baofenger, särskilt nu när jag kompletterat med USB-laddsladdar. Min favorit på senare tid på eBay är att bjuda $1 på massa auktioner med hyfsat intressanta saker, och helt enkelt låta bli att bjuda högre än så. En av tio grejer slinker igenom, och nu har jag “taktiska” prylar för ett halvt kompani på väg hem 😀

 • Profilbild

  Hur funkar det med tull när man beställer från Kina eller USA? Äts inte förtjänsten upp genom att frakt och tull kostar mycket, eller är det bara jag som har dålig koll? 🙂

  • Profilbild

   Det beror på om du fastnar i tullen. Frakten är dyrare på Ebay, på AliExpress är den ofta “gratis”, dvs inbakad i priset. Och den tar tid. Köper man med “gratis” frakt från AliExpress så är min erfarenhet att man aldrig behöver betala tull eller moms. Däremot så får du alltid göra det om du väljer ett dyrare fraktalternativ (ofta via UPS eller DHL då dessa sköter tullhanteringen själva i Sverige).
   Men vissa saker är ändå värt att köpa även om du åker på tull och moms. Beställer du av en säljare inom EU så slipper du tull och moms då detta inte tas ut vid handel mellan EU-länder.

   Värt att känna till är att det finns ett avtal mellan Hong Kong och Storbritannien som gör att varor som importeras till UK från Hong Kong inte tullas eller skattas fullt ut (eller inte alls). Sedan kan säljaren sälja vidare inom EU utan ytterligare påslag. Bra om man ska köpa dyr elektronik (t.ex. kameror) som blir många % billigare än att köpa i affär i Sverige, dock kan det förekomma att man inte får garanti…

  • Profilbild

   – Man behöver inte betala tull på varor som understiger 1 500 kr.
   – Försändelser som understiger 300 kr är momsbefriade om det inte är något du köpt på eBay.
   Exempelvis en gåva. Av någon anledning är folk givmilda enligt tulldeklarationen.

   Läs mer hos Tullverket:
   http://www.tullverket.se/innehallao/l/lagvardeforsandelser/lagvardeforsandelser.4.20d5037f11c21cc27c280002888.html

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.