Det ska vara lätt att preppa

Många bäckar små

Många bäckar små.

Många människor kontaktar mig och undrar över olika aspekter kring prepping. Den absolut vanligaste frågan är “vad ska jag ha i mitt förråd”, eller någon variant på frågan. Mitt svar brukar oftast vara något i stil med “det beror på dina personliga förutsättningar, behov och krav”. Och som ett brev på posten kommer sedan ett gnälligt “med det är ju så svårt”.

Nu vet jag inte om det beror på att de människor som kontaktar mig är extra lata och/eller ovana att tänka själva, men det verkar som om folk tror att det finns några officiella regler eller stadgar för hur man ska preppa och vad man ska ha i sitt förråd. Givetvis finns det inte något sådant, men om man använder sitt sunda förnuft så kommer många saker att vara samma i de flestas prepper-förråd.

Om du som “nybörjare” känner dig vilsen tänkte jag därför komma med några konkreta och enkla råd, så du slipper göra samma misstag som jag gjorde när jag började för länge sedan. Dessa är inte rangordnade utan bara små tips att ha med sig.

  • Tänk, fundera, grubbla och läs på.
  • Preppa bara mat som du kan tänkas äta, så du kan rotera det.
  • Glöm inte vatten!
  • En billig pryl i handen nu är bättre än ett planerat inköp av en dyr i framtiden.
  • Sätt upp delmål.
  • Ta det lugnt och gör lite när tillfälle bjuds – men var konsekvent.
  • Undvik prylrecensioner på Youtube (tro mig, du spar tid och pengar).
  • Till sist: Tänk själv!

Det är inte svårt att bygga upp sin personliga krisberedskap. Varför skulle det vara det? Du kan faktiskt inte göra fel. Om du märker att något inte fungerar som du tänkt, ta lärdom, gör om och gör rätt. Ännu finns det tid att göra misstag, så passa på att göra dom nu, när konsekvenserna är obefintliga. Själv har jag gjort massor av misstag och snedsteg. Det är inget att skämmas över. Hur ska man annars kunna lära sig om man inte tillåts göra fel.

För den som vill preppa men känner att ekonomin är stram vill jag skicka med följande anekdot. Jag har byggt upp mitt eget förråd på en väldigt dålig ekonomi. Det tar tid, men det handlar om att vara konsekvent och att ha tålamod. Jag har mat och vatten för sex månader till två personer, vattenrening, värme, prylar, medicin och så vidare. För mig tog det 10 år att komma till var jag är idag.

Funderar du på att börja preppa kan du läsa min Prepping – En sund nybörjarguide.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.