Enkel förvaring av diverse prylar och livsmedel

De flesta som ägnar sig åt preppning har någon form av system eller tankar kring ett system för förvaring av diverse saker. Jag för min del håller på att göra om mitt system något och tänkte skriva lite kring mina tankar runt detta projekt.

Förvaring

Jag har på senare år upptäckt att devisen “var sak på sin plats” många gånger är rätt användbar, speciellt efter det att jag blev utbränd i mitten på 2015. Innan dess förvarade jag saker där de fick plats och jag höll i huvudet vart alla saker fanns. Funkade för mig, men det blev ju såklart svårt för någon annan att snabbt och enkelt hitta något.

För att underlätta både för mig och för andra så köpte jag några stapelbara plastlådor från Ikea. Och det funkar ju riktigt bra! Lådorna är extremt användbara och jag har bland annat använt mina för att mellanlagra akvariefiskar, sköldpadda, orm, kallrökning av mat, beredning av skinn och hydroponisk odling.

Förvaring från ett preppningsperspektiv

När det gäller preppning och förvaring så vill jag ha det tydligt (alla ska kunna enkelt kunna hitta efterfrågad sak), lätt (inga överlastade lådor som barnen inte kan bära) och fullt. Halvfulla lådor är t.ex. direkt dumt om man måste lämna sitt boende till förmån för ett nytt och har ont om tid. Då får du ställa dig och packa om lådorna eller bara få med dig hälften av det du behöver.

Utifrån detta har jag bestämt att det mesta i matväg och matrelaterat förvaras i de mindre lådorna från Ikeas serie. Givetvis sker undantag, mjöl och socker t.ex. förvaras i något större lådor, men inte allt för många förpackningar i varje låda, då blir det för tungt.

Plastlåda från Ikea med livsmedel i

Förvaring av nudlar och pasta i en vanlig, enkel plastlåda från Ikea

Jag lagra liknande livsmedel tillsammans. På bilden här bredvid så har ni en av mina “pastalådor”, för den petige så är inte allt pasta, det finns en del glasnudlar där också, men ni förstår hur jag tänker.

Lådan märks också med frystejp på två sidor, en lång- och en kortsida. Lock på, även om staplingen i sig inte kräver det, men vi bor på landet och det händer att vi har möss i huset och jag vill inte bjuda dom på mina förråd.

Denna låda finns i anslutning till köket, även om pasta går att förvara länge så vill jag rotera förråden regelbundet. Så en förpackning ut från denna lådan och en (eller flera) förpackningar av samma livsmedel in i en annan låda.

Andra livsmedel förvarar jag inte i direkt anslutning till köket av den enkla anledningen att trots vårt stora kök så har vi inte plats för allt, utan jag håller sakta med säkert på att göra om min “mancave” (mitt lilla krypin där jag har bl.a. vapenskåp, jaktkläder och annat uteaktivitetsrelaterat) till någon form av “preppercave”.

Lagerlistor

Här har jag inga bra lösningar. Inser att det är bra med lagerlistor, men det är ju så förbannat tråkigt att hålla dessa listor uppdaterade alternativt göra en lista och sedan hålla sig till denna. Min preppning funkar inte så. Utan jag har än så länge hållt mig till märkning av plastlådorna och sedan lagrat antalet i min något överansträngda hjärna. Inte optimalt på något sätt då ingen annan i familjen har en aning om vad som behöver kompletteras med…

Så vi får se vad det kan bli. Bäst vore ju en app som man använder för att scanna av sträckkoden på varan och sedan förs det in i en liten databas. För min modesta vinsamling använder jag en app som heter Corkz som har koll på sträckkoderna på de flesta viner som sålts genom att användarna själva på ett enkelt sätt kan scanna streckkoden och lägga till en okänd sträckkod i appen för alla att använda. Problemet är, som jag ser det, att marknaden för en app av denna typ är för liten i Sverige, men jag har kanske fel?

Så jag fortsätter mitt utvecklande av tankar kring enkla lagerlistor…

Har du några idéer eller tankar kring lagerlistor eller annat jag skrivit om? Dela gärna med dig via kommentarsfunktionen, eller om du vill vara lite mer privat, via e-post.

Dagens aktivitets på preppningssidan blir en tur till Ikea, det ska köpas några platslådor till…

Profilbild
Följ mig på

Peter Bivesand

Prepper, fotograf och allmänt politiskt intresserad. Analytiskt lagd utan skygglappar. Duckar inte för de svåra frågorna.
Profilbild
Följ mig på

Latest posts by Peter Bivesand (see all)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.