Förberedelsekalendern – Lucka 1

Alla siter med lite självaktning har naturligtvis en förberedelsekalender (nej, inte adventskalender, det lämnar vi år de kristna) så ock vi! Så välkommen till dagens lucka, det första av 24 krispaket!

 

Förberedelsekalendern - lucka 1

Förberedelsekalendern – lucka 1

Torrvaror – basråvaror

Torrvaror omfattar allt som är torrt, som t.ex. mjöl, socker, pulver till soppor, sås eller chokladpuddingar, ris, pasta osv. En familj på två vuxna och två barn behöver ungefär följande av några torra basråvaror per vecka:

Mjöl, gryn, flingor:    2 kg

Ris/Pasta:                2 kg

Socker:                   0,5 kg

Potatismospulver:    2 kg

Torrmjölk:               2 kg

Soppor:                  2 kg

torrvaror lucka 1

I lucka 1 hittar vi torrvaror.

Det förutsätter dock att de kompletterar med protein och fett samt är friska. Det går naturligtvis inte att ge exakta siffror eftersom det också varierar med vilken grad av aktivitet de måste ägna sig åt. Men det är en god fingervisning!

Torrvaror håller sig mycket länge om de förvaras rätt, det vill säga torrt, lufttätt, mörkt och högst i rumstemperatur. För att se till att det lilla läckage av luft som sker till de flesta kärl inte förstör torrvarorna, kan man lägga med en så kallad syreätare eller syreabsorbent i förpackningen.

Smarta och lätta förpackningar man kan göra själv är att ta PET-flaskor som rengörs noga och fylls med torrvaran. Glöm inte att skriva på vad det är i samt bäst före-dag (från förpackningen). De flesta torrvaror är helt okej efter bäst före-dagen, men har man ett förråd man roterar kan det vara bra att använda de lagrade varorna innan de går ut för att ha ett så fräscht och långt hållbart förråd som möjligt.

 

Profilbild
Följ mig på

Peter Bivesand

Prepper, fotograf och allmänt politiskt intresserad. Analytiskt lagd utan skygglappar. Duckar inte för de svåra frågorna.
Profilbild
Följ mig på

Latest posts by Peter Bivesand (see all)

Mordvitsaren
Följ mig på

Mordvitsaren

Domestic Goddess, allvetande skräphög och unik i allmänhet.
Mordvitsaren
Följ mig på

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.