Förberedelsekalendern – Lucka 10

kunskap förberedelsekalendern

Förberedelsekalendern – Lucka 10

Kunskap

Redan i Hávamál sägs det

”Ej bättre börda
man bär på vägen,
än vishet mycken;
bättre hon är än guld
på okänd ort:
hjelp hon är i nöden.” (A.A. Afzelius översättning)

All annan prepp bygger på att man innehar rätt kunskap, om omvärlden, det egna samt hur olika situationer bäst hanteras. Kunskapen bör dessutom inte bara vara inläst, den bör även vara en integrerad del av en tankevärld för att fungera bäst. Det är då du gör rätt kopplingar mellan olika delar av kunskapen när omständigheterna avviker från de exempel du stött på.

Det enda jag kan säga säkert om kunskapsinhämtning är att vi alla börjar på olika nivåer och med olika förutsättningar. Är du nybörjare har du naturligtvis mycket längre sträcka till grundkunskaper som räcker, än någon som t.ex. är uppväxt på landet mer delar av försörjningen genom självhushåll. Så råd 1 är:

Ta det lugnt!

Det går inte fortare för att du försöker klämma in mycket och brett. Välj istället ut en del att börja med utifrån vad du känner lust inför. De flesta gillar att äta – jaha, då kanske det är hur man bygger upp ett bra matlager och äter gott som är utgångspunkten? Gillar du att meka? Kolla på egna lösningar för elförsörjning.

Välj inlärning själv!

Böcker, pod:ar, filmer, webbsidor – det finns en uppsjö av olika kunskapskällor där ute. Bara för att ”alla” tittar på prepperfilmer på tuben behöver inte du göra det, om du föredrar böcker. Eller inte behöver du läsa en massa böcker om du gillar att surfa runt.

Ta det med en nypa salt!

Svälj inte allt med hull och hår, utan fråga dig: -är det rimligt? – vem är avsändare? – vad har andra tyckt om avsändarens material?

Dubbelkolla gärna med andra källor om det verkar konstigt (men kolla så de båda källorna inte har samma ursprung).

Här har generellt rena faktaböcker ett litet övertag, kommer de från ett etablerat förlag är de oftast kollade.

Tillämpa kunskapen!

Den som tillämpar kunskapen om en sak, har fått mer att fastna än den som läser om tio saker. När man engagerar fler sinnen, fastnar mer kunskap. Om du dessutom prövar något praktiskt, ser du om det fungerar samt kan ändra på sådant som är fel eller inte passar din situation.

Förklara för andra!

Återberättande är en annan ypperlig metod för att få kunskap att fastna. Har du inte personer i din närhet som är intresserade, leta upp en trevlig community på nätet.

Skapa plan-pärmar!

Bara du vet bäst vad som kommer att behövas för dig – skapa din skräddarsydda information om det! Skaffa ett lagom antal pärmar och gör upp planer för olika situationer som du sätter i dem. I vissa lägen kan vi ofrivilligt gå in i ett tillstånd som närmar sig panik och då är det svårt att minnas allt du skulle göra. Om du då bara behöver minnas att du ska ta fram rätt pärm, blir allt lättare.

kunskap åtgärdskort förberedelsekalendern

Ett enkelt åtgärdskort för elavbrott

Hur du ska organisera pärmarna är upp till dig, men jag har valt enligt följande (några exempel):

  • Elavbrott
  • Störd/avbruten vattenförsörjning
  • Avbrott på trafik, landsväg/spårbundet

I varje sådan pärm finns då korta steg-för-steg-instruktioner, med alternativa scenarion för om t.ex. olika familjemedlemmar inte är hemma. Jag är förtjust i att göra listor, så mina är säkert mer omfattande än de flestas – även här gäller att det är bättre att ha något, än att det är jättedetaljerat.

Mordvitsaren
Följ mig på

Mordvitsaren

Domestic Goddess, allvetande skräphög och unik i allmänhet.
Mordvitsaren
Följ mig på

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.