Från preppergourmand till preppergourmet

Preppa smak!

Det är er moralofficer som talar.

Hela prepper-twitter är fullt av en konserv om dagen – jättebra. Pulversoppor, vita bönor och gulascher i långa rader paraderar förbi. Men något jag inte sett skymten av är smak. ”Vaddå smak, allt det där smakar ju” tänker du, högt ärade läsare. Förvisso är det så, men hur länge är det roligt med samma smaker?

Jag vill lansera kampanjen #ensmaksättareimånaden där olika smaksättare (kryddor, sockervarianter, essenser osv) införskaffas och roteras. Vissa behöver inte ens roteras om de förvaras rätt, men för att du ska veta vad och när så har jag, hjälpsam som jag är, gjort en liten lista:

timjan preppergourmand preppergourmet

Min timjan står i blom – vilket ger fröer för nysådd på fler ställen. Timjan är min absoluta favoritörtkrydda och den tål det mesta i form av kyla och torka.

Håller i ”evighet”:

 • Socker – framställs idag som en bov närmast besläktad med heroin, men är en utmärkt konserveringsform, smakbärare och snabb energikälla. Köp fler varianter än enbart vitt socker som muscovado och farin, för att få större smakvariation.
 • Salt – smaksättaren nummer ett, som går att använda till så mycket. Håller i all evighet, finns i alla möjliga varianter. Köp gärna lite olika salt och smaka er fram till deras olika nyanser, det är fascinerande hur olika salt kan smaka – och då menar jag rent salt, inte örtsalt eller andra blandningar.
 • Ättika – Jag rekommenderar att man väljer 24%-ig ättika, tar mindre plats samt att det är lättare att späda än att koncentrera. Ännu en prima konservator som håller sig länge – största faran är väl att den avdunstar om inte korken dras åt ordentligt.
 • Vinäger – Ättikans mildare släkting. Ungefär som jag och min kusin Anna-Lena. Har man egen frukt kan man även göra egen vinäger, har ni tur går jag in på det i något annat inlägg. Ett snabbt sätt att variera vanlig vitvinsvinäger är att låta olika smaksättare dra i den tills de gett tillräckligt med smak. Smaka av ofta, särskilt örter kan slå över från ”smaskens!” till ”uäck, besk parfym!” på en halvdag.
 • Alkohol – Ännu en prima smakbärare, där spritigheten värms bort om man, som jag, inte tycker om den.
 • Soja – Nej, inte den saltade sockerkulören din mormor kallade soja, utan den uppsjö av olika asiatiska sojor som även de bör testas så du vet vad de smakar och vad de passar till.
smaksättare preppergourmand preppergourmet

På översta trappsteget, bakre raden ser vi rörsocker, fint salt, strösocker, ättika, vitvinsvinäger. Främre raden: havssalt, äppelgelé med hemodlad vampire-chili, äppelmos och kallpressad rapsolja.
Undre trappsteget, bakre raden: hemodlade torkade plommon, kinesisk soja, hemodlade torkade äppelringar. Främre raden: saltlakritsessens, grön kardemumma, äkta kanel (inte det som kallas kanel men egentligen är cassia-kanel), stjärnanis.

Håller några år:

 • Peppar – Svart-, vit-, krydd-, szechuan- (bara svart- och vitpeppar är släkt av de uppräknade). Förvara hela korn i tätt förslutna burkar svalt och mörkt så håller de smaken länge.
 • Chili – torkad chili håller även den länge om den förvaras luftfritt, svalt och mörkt. När de mer komplexa smaktoneran försvinner, stannar hettan kvar ett tag till.
 • Oljor – Fett ger inte bara energi, det är en av våra bästa smakbärare också. Här kan man verkligen variera sig med pepprighet, fruktighet, nötighet osv. Återigen en god idé att smaka sig fram till vad man gillar innan SHTF och satsa på att ha mycket av en neutral basolja samt några smakrikare varianter i mindre mängd. OBS! Det har uppdagats en hel del fusk med ”finoljor”, särskilt oliv, så läs på och kolla så märket har gott renommé. Bra kvalité håller längre.
 • Sylt – Här räknar jag även in gelé, mos och marmelad – allt som har en tillräckligt hög sockerhalt för att klara sig några år om det förvaras rätt. Kokar du själv, snåla inte på sockret och var extra löjligt petnoga med hygienen!
 • Diverse konserver – Oliver, sardeller, cocktailbär, kondenserad mjölk osv. OBS! Uppräkningen är inte ett recept!
 • Nötter – Kan variera lite beroende på sort och kvalité. Räknar även in sådant som inte är nötter här, som t.ex. jordnötter.
 • Kokos – Välj flingor istället för riven kokos, de behåller smaken och saftigheten bättre och kan lätt finfördelas om det behövs.
 • Kaffe, kakao, te – Håller länge, men förlorar smak. Inte bara drycker, utan bra smaksättare i både varmrätter och efterrätter.
 • Torkade frukter och bär – Här kan man med fördel plocka och torka själv samt komplettera med exotiska frukter (som man också kan torka själv, för den delen. Torkad ananas är underbart gott!).
 • Essenser – Jag menar _inte_ essenser som blandas ut med hemkört för att ge ”visky”, ”punsh” eller ”kånjak”. Här är det kanel-, vanilj-, lakritsessens o.s.v. jag tänker på. Man kan absolut göra dem hemma genom att låta olika kryddor dra i alkohol, men har man ont om plats eller ointresse av att (s)labba själv, återfinns de även i välsorterade livsmedelsaffärer eller från sajter som säljer tillbehör och ingredienser till avancerade hemmabagare.

Bör bytas minst 1 gång om året:

 • Örtkryddor – Torkade örter förlorar sin doft och smak förhållandevis snabbt. Alla har vi väl en burk styvmoderligt behandlad persilja eller liknande längst bak i kryddskåpets skamvrå. Släng bort den och köp inte en ny, det är ingen idé att spara sådant som bara tar plats.
 • Såser – En bred och egentligen svårdefinierad kategori; hållbarheten har med innehållet att göra, dvs hur mycket syra/salt/socker/olja som konserverar och vad såsen består av i övrigt. Använd ert (förhoppningsvis) goda förnuft samt, när ni öppnar såsen, ögon, näsa och smaklökar.
 • Choklad – Ju bättre kvalité och kakaohalt, desto längre håller den sig.

Tycker ni jag glömt något har ni säkert rätt – men det är det kommentarsfält är till för.

 

Mordvitsaren
Följ mig på

Mordvitsaren

Domestic Goddess, allvetande skräphög och unik i allmänhet.
Mordvitsaren
Följ mig på

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.