Jag är trött på era “jaktmetoder”

Det finns inom preppingrörelsen, framför allt bland nybörjarpreppers och preppande stadsbor en föreställning om att man vid SHTF skall leva på jakt. Det är absolut inte det enklaste sättet att överleva, och jag tänkte skriva ett par ord om varför.

Många sprider i olika prepperforum och på nätet tips och mer eller mindre vansinniga idéer om hur denna så kallade jakt skall gå tillväga: “Jag tar mitt luftgevär och skjuter duvor.”, “Kolla in denna jaktslangbellan!” och liknande dumheter. Dessa uttalanden baseras ofta i någon sorts romantiserande bild av prepping som ett äventyr, men även i rena missbedömningar av såväl den egna förmågan, som av förutsättningarna i verkligheten.

Dessa oerfarna preppers som har fått den ljusa idén om att de skall jaga för att få mat har ofta cirka noll erfarenhet av jakt. Detta betyder amatörmässighet och allt vad det för med sig av fel, olyckor, elände och lidande för både jägaren och de stackars djuren. Man kan inte bara leva ett liv utan jakt, och sedan ställa om till att leva på det vilda när det är slut på maten i affären. Jag har tyvärr träffat på en hel del preppers som har sådana föreställningar.

Jakt för att skaffa mat är dessutom en rätt korkad idé för den egna överlevnadens skull om man inte vet vad man gör. Dåligt utförd jakt innebär att den som jagar kommer att göra av med mer kalorier än vad man får tag på, och att man riskerar att skada sig eller helt enkelt gå vilse i skogen. Den som olovandes jagar på annans mark kan dessutom få rejäla problem med både rättvisan och markägaren.

Det är allt som oftast rent olagliga metoder som föreslås bland prepperamatörerna med jaktambitioner på nätet. Slangbellor, pilbågar, råttfällor för att fånga småfåglar och en del andra idiotiska idéer jag sett föreslås genom åren är INTE tillåtna jaktmetoder enligt svensk jaktlagstiftning. Man får inte heller jaga på mark där man inte har jakträtt.

Kom ihåg att även under ofredstid så råder alltid svensk lag!

Om vi skippar juridiken i två sekunder och ser till det som skall vara grunden för juridiken, nämligen etiken, så är många metoder som föreslås är inte bara olagliga, de är även gravt oetiska. Att skjuta på ett djur innebär alltid risk för skadeskjutning, och denna är mångdubbelt större med en compoundbåge, en slangbella eller liknande, än vad det är med ett modernt jaktvapen. En ansvarstagande jägare sätter ALLTID jaktens etik i första hand och orsakar inte skada på det vilda i onödan. Jakt innebär att man lever med naturen, på naturens villkor.

Jag har jagat i lite mer än femton år när jag skriver detta. Jag fick en gång för många år sedan, av en övertygad vegan frågan “Hur kan du jaga?”

Mitt svar var “Jag tar en aktiv och medveten del i mitt ekosystem. Hur många människor gör det?”

Om du anser att jakt är en bra lösning på hur du skall vara förberedd, så skaffa en jägarexamen, och lär dig hur det går till på riktigt, och hur man gör det på rätt sätt. Allt annat är fullkomligt förkastligt!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.