Klarar du av 72 timmar utan el?

Vi som växte upp under 70- och 80-talet kommer ihåg det kalla kriget. Staten försåg medborgarna med information, till exempel i form av skriften Om kriget kommer (från sidan Skymningsläge). Denna skrift var omfattande och gav god information till medborgarna om vad man ska göra vid olika händelser. I princip alla visste var skyddsrummen fanns, staten hade beredskapsförråd med både mat, sjukvårdsmateriel, drivmedel och skyddsmasker. Idag finns inget av detta kvar. Allt är i stort sett avvecklat. Sjukvården har inga större förråd, utan man klarar några dagar (på sin höjd) utan fungerande transporter innan det blir brist på vissa förbrukningsvaror och läkemedel. Några gigantiska bergrum med bensin och diesel finns inte heller kvar, och skyddsmasker till hela befolkningen har förstörts. Förfallet började några år efter kalla kriget slut när Tyskland återförenats och Warszawapakten och Sovjetunionen kollapsat. Det skulle aldrig mer bli krig och försvaret såg som ett särintresse av den förra borgerliga regeringen.

Även om staten tidigare har ordnat en hel del för medborgarna så har alltid egenansvaret poängterats. I en krissituation kan du inte lita på att få hjälp i rimlig tid. Problemet idag är att väldigt många förväntar sig att staten ska hjälpa till och att det ska gå fort. Mitt råd är; Släpp den tanken, du kan inte räkna med att staten, som inte har några förråd eller övriga resurser att tala om, med kort varsel ska hjälpa till. Du måste ta eget ansvar för att säkerställa att du och din eventuella familj klarar sig under en tid. Den som är förberedd kommer att klara sig bättre än den som tror att det bara är att kila ner till butiken på hörnet och köpa det man behöver när krisen är här.

Vad behöver jag göra?

Det du behöver göra är att sätta ett rimligt mål. Det kan t.ex. vara att klara av att vara utan el i 72 timmar. Det låter kanske inte så svårt? Problemet är att när elen försvinner så slutar en del saker att fungera omgående;

  • Uppvärmning beroende av el (värmepumpar, pellets- och ved där man är beroende av cirkulationspumpar)
  • Vatten (egen brunn)
  • Spis och ugn
  • Internet i bostaden och delar av det mobila bredbandsnätet (alla basstationer har inte reservkraft)
  • Radio och TV
  • Belysning

Byggnader kyls ut relativt snabbt, det går givetvis långsammare när ventilationen inte fungerar, men är det många kallgrader ute så får du räkna med att din villa är riktigt kall efter ett dygn utan uppvärmning. Här behöver man säkra någon form av uppvärmning i hela eller delar av huset, t.ex. i form av fotogenkamin eller fasta installationer (kakelugnar, braskaminer, etc). Tänk på att ha ett förråd med filtar hemma. Skönt att svepa om sig och även ha i sängen. Vi har t.ex. fleeceplädar som fungerar utmärkt.

Vatten, kommer att finnas ett kort tag om du har kommunalt vatten, har du egen brunn så är det borta när hydroforen är tömd. Därför är det viktigt att ha ett förråd av vatten hemma. Vatten går att lagra utan problem. 6 månader brukar vara en bra tid, sedan byter man ut vattnet i sitt förråd. Räkna med minst 10l/person/dygn. Man kan med fördel använda sig av Biltemas dunkar. Dom är av livsmedelskvalitet och enkla att stapla, men inte mer än 3 på höjden, för då kommer den understa dunken att gå sönder.

Man kommer att behöva äta mat. Lokala pizzerian kan inte hjälpa dig, inte ens om den är vedeldad, då den kräver en fläkt som suger ut röken. Du måste säkerställa att du kan laga till mat själv. Enklast är någon form av campingkök. Ett klassiskt Trangiakök fungerar under en kortare tid. Men om du inte har flera så blir det enkel mat. De som bor i villa har fler möjligheter, t.ex. en klassisk vedspis som inte bara är praktisk utan även en prydnad för vilket kök som helst. Oavsett vad du väljer för lösning, se till att du har det bränsle som behövs och att du har det i rejäla kvantiteter. Om du tänker tanken att använda engångsgrillar eller vanliga kolgrillar för matlagning, gör inte det inomhus. Det kommer inte sluta väl. Varje år dör någon på grund av grillning inomhus.

Mat är ett kapitel för sig. Konserver är enkelt (och billigt) att lagra. Inte världens roligaste mat, men ska du klara 3 dygn så är det helt ok. Så lagra konserver, köp flera när det är billigt, dom håller länge. Bunkra även upp med mjöl, socker, havregryn, torrmjölk och torrjäst. Gröt till frukost är enkelt att göra, även på ett campingkök. Bröd kan man baka i stekpannan. Pasta är också bra att lagra, köp när det är billigt och lagra, samma sak med kaffe. Tänk på att det du har i frysen med fördel kan användas. MEN, öppna inte frysen mer än nödvändigt. Är det kallgrader ute så kommer jag placera mina frysar utomhus för att inte maten ska förfaras.

Ljuskällor är ett måste. När elen är borta så blir det otroligt mörkt. Billiga LED-ficklampor kan man placera ut runt om i huset/lägenheten (och låta dom stå där!). Sedan bör man ha ett rejält förråd med ljus. Värmeljus och vanliga stearingljus ger lite värme och relativt bra ljus. Har du batteridrivna ljuskällor, se då till att ha gott om batterier hemma.

För att få information om vad som sker är radion bästa alternativet. Berörda myndigheter kommer att informera via så kallat VMA (Viktigt Meddelande till Allmänheten) . En batteridriven radio är ett måste. Se till att du har extra batterier hemma! Internet kommer troligen inte att fungera ens via mobilen. I vilket fall som helst så är det bra att ha möjligheter att ladda sin mobiltelefon via ett så kallat powerpack.

Det finns en gammal plansch från Överstyrelsen för Civil Beredskap som är bra att känna till.

ÖCB beredskap 72

En gammal men fortfarande mycket användbar plansch.

Planschen innehåller den information du behöver för att klara dig några dagar. Vill du ha planschen i ett större format så finns den här.

Det är mycket att tänka på för att klara sig bara några dagar utan något så “enkelt” som el. Om vi hamnar i ett krigsliknande tillstånd så kan man räkna med att transporter upphör rätt omgående då drivmedel kommer bli en bristvara. När transporterna upphör så töms butikerna snabbt. Mat kommer bli en bristvara inom något eller några dygn. Den som inte har ett förråd hemma kommer alltså i värsta fall att stå utan mat. Och ska man då köpa mat på svarta marknaden lär det bli dyrt, och omöjligt om du inte har kontanter eller bytesvaror.

Detta inlägget publicerades första gången 2016-02-26 på min personliga blogg och kan läsas i sin helhet här.

 

Profilbild
Följ mig på

Peter Bivesand

Prepper, fotograf och allmänt politiskt intresserad. Analytiskt lagd utan skygglappar. Duckar inte för de svåra frågorna.
Profilbild
Följ mig på

Latest posts by Peter Bivesand (see all)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.