Om din vardag vänds upp och ner

Om din vardag vänds upp och ner

Äntligen börjar det hända något från myndighetshåll rörande personlig krisberedskap. 8-14 maj går krisberedskapsveckan med temat “Vad skulle du göra om din vardag vänds upp och ner?” av stapeln. MSB har tagit fram information och underlag som kommuner och länsstyrelser kan använda sig av. Målgruppen för kampanjen är alla invånare i Sverige men med extra fokus på kvinnor 45-64 år då denna grupp (enligt MSB) är extra mottaglig för riskkommunikation.
Jag ser ingen anledning att ifrågasätta detta, med ålder kommer visdom och erfarenhet och därmed också en ökad medvetenhet om t.ex risker.

Slussen Stockholm upp och ner

Vad gör du om din vardag vänds upp och ner?

Tittar jag på demografin över läsarna på denna blogg så är det inte kvinnor i åldersspannet 45-64 år som dominerar. Enligt Google Analytics så är 75% av läsarna män och då främst i åldersspannet 35-54 år.
Åldersspannet som MSB definierar i sitt kampanjunderlag står för cirka 15% av läsarna.
Inte speciellt bra betyg för bloggen enligt MSB:s målgruppsanalys med andra ord.
Jag tänker inte göra några speciella åtgärder på kort sikt, jag tänker i stället vänta ett tag och låta krisberedskapsveckan rulla på. Sedan kommer jag återvända till statistiken och se om det blivit någon skillnad.
Jag hoppas verkligen att krisberedskapsveckan får god respons från allmänheten. Intresset för personlig krisberedskap ökar men det finns fortfarande allt för många som förlitar sig på att samhället ska lösa just dina problem när det stökar till sig. De som jag pratar med som förlitar sig på samhället i ett krisläge brukar jag fråga om de anser att samhället fungerar bra idag. Ofta svarar de nekande, de är medvetna om att allt inte fungerar så bra som det borde göra. Men de har ändå en tro på att det ska fungera när något allvarligt sker. Vi som är vuxna och kritiskt tänkande har redan insett att vi måste klara oss själva. De som lever kvar i tron att staten alltid kan ta hand om oss står inför ett bryskt uppvaknande den dagen det sker något allvarligt av större karaktär.
Till de av er som ännu inte insett att vi har ett eget, personligt ansvar för vår vardag även i kris vill jag bara be er att fundera över varför staten genomför en från och med i år, årligen återkommande nationell kampanj där vi uppmanas att ha beredskap för oväntade situationer inklusive mat, vatten, värme och kommunikation.

Profilbild
Följ mig på

Peter Bivesand

Prepper, fotograf och allmänt politiskt intresserad. Analytiskt lagd utan skygglappar. Duckar inte för de svåra frågorna.
Profilbild
Följ mig på

Latest posts by Peter Bivesand (see all)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.