Prepperdrömmen: en bunker?

Ja, jag måste väl erkänna att jag skulle vilja ha en sån – med risk för att framstå som en komplett galning? Det har ju onekligen fått en lite tråkig klang i Sverige att ha en sådan bland annat med tanke på en viss läkare med relationsproblem exempelvis. I USA är det desto mindre konstigt att ha ett skyddsrum (storm shelter) på grund av tornados. Eller ett så kallat ‘panic room’ i staden som skydd vid brand, inbrott eller exempelvis kravaller.

16 bunker

För att inte tala om det kalla krigets högtidsdagar när allmänheten rent av råddes att bygga ett skyddsrum om man hade möjlighet. Det gav garanterad trygghet för familjen. I dagarna har vi dessutom kunnat läsa bland annat att en av H&M-miljardärerna har en lyxbunker, något som jag inte tror är särskilt ovanligt bland rika och välbemedlade.

70shome Vivos-E1-Inspiration-Foyer-Stairs

Ja, har man pengar så finns det inga gränser för vad man kan få för slags skyddsrum. Kanske något som känns som ett 7-stjärnigt hotell faller i smaken? Eller en underjordisk villa med trädgård och pool?

barstow-bunker Bunkers-and-Shelters-e1369856884592

I USA hittar man prisvärda skyddsrum för familjen som mer eller mindre levereras som kompletta system som bara är att gräva ner. Som sagt, inget som är särskilt vanligt i Sverige då vi har varit relativt förskonade, medan i de tornadodrabbade delarna av Nordamerika så har många familjer någon form av skyddsrum.

Sen har vi även budgetvarianten. Här uttalar jag mig inte om säkerhet eller vad dessa bunkers håller för – men några kreativa själar har valt att gräva ner dem:

shippingcontainerbunker nz31Jwl1H bunker

Japp. Fraktcontainrar. Alla sätt är bra? Beroende på hur det görs kan nog visst skydd uppnås – men glöm för faen inte att tänka på belastning, rasskydd och ventilation!

Dessutom så bjuder jag här på en sista favorit: Vad vet du om vad din granne har sin jordkällare till eller vad som gömmer sig i köksön?

fac4129468a942c65c91c2e2cfbcd086 shutterstock_115705636 bunker

 

prepperbabe

prepperbabe

Matlagningsintresserad odlande självhushållningswannabe som tycker att en grundläggande hemberedskap är en skyldighet som vi alla bör ha för att i kris undvika panik och kunna ge samhället utrymme att i första hand hjälpa de som inte kan ta hand om sig själva.
prepperbabe

One comment

  • Profilbild

    Ja det är lite märkligt att vi hånar amrissarna för deras bunkrar samtidigt som vi fortfarande, trots stor befolkningsökning fortfarande har flest skyddsrumsplatser per invånare i hela världen. Mycket märkligt. Förmodligen historielöshet och ren okunskap.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.