Spara plats i prepplagret med en… kopp!?

Nu är det inte vilken kopp som helst, utan en menskopp. Även om de flesta preppers (i alla fall de som ”låter” mest på nätet) verkar vara män, borde det finnas minst lika många kvinnor som omfattas av deras eller egen preppning.

Jag har sett bilder flimra förbi på Twitter på veritabla berg av bindor – kommer SHTF kan preppers lugnt bädda ned sig i lagret. Ingen extra värme behövs, inga sovsäckar.
Så, för att spara plats som kan användas till bättre saker (som smaksättare eller torkad frukt) vill jag tipsa er om en av de bästa uppfinningarna någonsin – menskoppen.

menskopp kopp

Som en äggkopp för duvägg?

Menskoppen är en liten bägare i silikon eller naturgummi som förs in i slidan under mens. Där samlas blodet upp och töms några gånger per dygn. Efter avslutad menstruationsperiod steriliseras koppen, oftast och enklast genom att kokas i 5 minuter. I ett läge där det kanske inte är möjligt att koka koppen, kan man använda steriliseringstabletter som löses i vatten istället.
En silikonkopp som håller i minst 10 år kostar ungefär 300:-, vilket utslaget på de tio åren blir 2.50:- i månaden. Lägg till steriliseringstabletter, jag har tagit i med 150 stycken så de ska räcka i tio år de också, så ökar månadskostnaden till hela 4.75:-.
Detta kan då jämföras med motsvarande förbrukning av bindor: med en beräknad årsförbrukning av 18 paket á 25:- stycket. blir totalkostnaden 4500:- och månadskostnaden 37.50:-. Det vill säga nästan femton gånger högre än för menskoppen!
Plats spar det också. Koppen upptar, i sin påse, en yta på ungefär 5 x 5 x 6 cm = 0,00015 kbm. 180 paket bindor, staplade i lager med 9 paket i varje lager upptar en yta på ungefär 45 x 30 x 200 cm = 0,27 kbm. Bindorna tar alltså upp en yta som är 1800 gånger större! Woohoo vad mitt tips sparar plats åt er!

Nå, nu har jag hört en och annan tjej som inte undrar om det är bökigt, äckligt och illaluktande när jag talat med andra om koppen (eller Sangreal som jag nog skulle vilja benämna den).
Bökigt – nej, inte när man väl har fått in den rätta knycken. Övning ger färdighet och jag har lyckats få den på plats samt tagit ut den t.o.m. när jag haft ryggskott.
Äckligt – här vill jag dela upp den opponerande åsikten i två: hygien och det ”läskiga” blodet.

Oavsett vilket mensskydd man använder är en god handhygien viktig vid handhavandet. Händerna ska vara rena innan koppen sätts in eller tas ut. Ibland kan man läsa att den ska sköljas av varje gång man tömt den; men om man bara tömmer den rakt ned i toaletten eller dasset och sedan sätter in den igen är det inte nödvändigt. Sedan är det bara att tvätta- eller göra rent händerna som efter vilket toalettbesök som helst.
Det är inte äckligare än att håla på med bindor, särskilt inte när man fått in handgreppen. Dessutom, om blod på fingrarna är det värsta man har att oroa sig för under SHTF, då är situationen rätt bra ändå.

Lukt – betydligt mindre än när man använder binda eller tampong. Jag vet inte om bakterietillväxten är snabbare i cellulosamaterial eller om det är något som reagerar med blodet som ger viss illalukt för många, men vid användandet av koppen är den vanligaste lukten en svag koppardoft.

Sammanfattningsvis tyckte de flesta som jag pratat med som använt koppen ett tag tycker överlag att de känner sig fräschare med koppen samt att de kan göra mycket mer utan att behöva oroa sig för läckage.

Så, klicka dig iväg och köp en kopp eller ge ett presentkort till en kvinna som behöver en och spara rejält med pengar och utrymme – lägg dem t.ex. på en massa trevliga spel istället!

menskoppar kopp

Det finns massor av koppar att välja på och flera nätbutiker brukar ha formulär för att kunden ska hitta rätt.

 

Mordvitsaren
Följ mig på

Mordvitsaren

Domestic Goddess, allvetande skräphög och unik i allmänhet.
Mordvitsaren
Följ mig på

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.