Spel i all ära – men snacks då?

Det är er moralofficer som talar. Jag håller just nu på att ta hand om första stöten i vad som ser ut att bli en jätteskörd av frukt. Så här tidigt är det astrakanäpplen och plommon som nogsamt tas till vara av mina ömma händer. För det blir de, händerna. Ömma. Det svarvas och skärs och kärnas ur tills händerna ser ut som brun, skrumpen fallfrukt.

 

Äpplen, äpplen överallt!

Äpplen, äpplen överallt!

Men det är värt det! Inte bara för att de blir trevliga snacks till spelkvällar i stearinljusens sken, utan för att:

  • Torkad frukt tar jämförelsevis extrem liten plats m.a.p. energiinnehåll och underhållningsvärde
  • Lätt att frakta om rätt förpackad
  • Bra när annan kost gjort magen trög
  • Går att rehydrera och göra kompotter och annat av vid senare tillfälle
  • Håller mycket länge om rätt förpackad

Sen tillkommer mer personliga fördelar som att det är rätt mysigt att sitta vid köksbordet och bereda frukten medan höstskymningen stilla faller utanför fönstret. Jag får också en inre tillfredsställelse av att samla och ta tillvara på ”gratismat”.

Hur gör man då?

Jag har en frukttork, det funkar också bra att torka i varmluftsugn. Vanlig ugn går, men kräver mer jobb och tar mindre volymer. Jag har också en lo-tech-variant för skördetider när SHTF eller om man har en stuga utan el – jag lovar visa hur den ser ut i ett blogginlägg senare. Där tar det dock längre tid beroende på väder och värmekälla, så jag återkommer till torkning i den då.

Börja med att grovsortera frukten – du vill inte ha möglig frukt eller sådan som är alltför hårt skadad. Är det fallfrukt som inte ska skalas så sköljer du den och låter den torka.

I år har jag främst torkat äpplen och plommon. Till äppelberedning rekommenderar jag en äppelsvarv som skalar, kärnar ur och skivar äpplet. Ungefär 200:- på t.ex. Jula, väl värt pengarna.

 

Riggat och klart.

Riggat och klart.

Välsvarvat äpple

Välsvarvat äpple

Sedan lägger jag äppelringarna på torkbrickan. Jag skär bort rester av kärnhus och det kan kännas som det blir en hel del svinn – men har man som jag 10 äppelträd är det i sammanhanget en piss i Mississippi. Skal- och kärnhusrester åker ned i komposten eller ut till ungtjurarna som betar härintill. Inget går till spillo i sopor.

 

Aj, aj, aj, nån har fuskat med kärnhusrensningen!

Aj, aj, aj, nån har fuskat med kärnhusrensningen!

 

Så, allt i torken och torkas i ca. 55 grader i en sisådär 8 timmar – använd ögon och fingrar för att avgöra om de är torra eller inte.

Tre korgar äpplen, dvs 6 – 8 liter rå frukt fyller en av IKEAs 2,5-litersplastpåsar.

2,5 liter äpplen

2,5 liter äpplen

Plommon tar lite längre tid både att bereda och torka. Särskilt om de är små som stora druvor – så kan det gå om man inte kartgallrar. Men ärligt talat trodde vi inte att vi skulle få plommon alls, träden har strejkat i fyra år.

Små men naggande goda plommon

Små men naggande goda plommon

Jag halverar dem och försöker göra det på rätt ledd, längs med skarven på plommonet och även då kärnan. Ena halvan går lätt att vrida av, kärnan plockar jag sedan ut med en tesked ur den andra halvan. Sen är det bara att lägga dem med snittytan upp (det blir så mycket rester kvar på brickan annars) och torka dem i 12 – 16 timmar i 50 grader.

Snyggt urkärnade

Snyggt urkärnade

Har man tid och ork är det bra att skifta plats på torkbrickorna, annars torkar frukten på den understa brickan mycket snabbare än den på den översta.

Fulladdad tork

Fulladdad tork

Det är samma tillvägagångssätt i varmluftsugn. I vanlig ugn måste du glänta på ugnsluckan en smula (brukar sätta skaftet på en träslev mellan lucka och ugn) så fukten kommer ut. Torktider då vågar jag inte ge er, ni får tillämpa hand – öga-metoden.

Frågor på det?

Mordvitsaren
Följ mig på

Mordvitsaren

Domestic Goddess, allvetande skräphög och unik i allmänhet.
Mordvitsaren
Följ mig på

2 comments

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.