Test av eldstål med magnesium

Eldstål är något som verkar skapa diskussioner i prepper-kretsar. Vilka är bra, vilka är dåliga, hur lyckas man göra upp eld med dom och så vidare. De flesta som säljs är enkla konstruktioner som funkar, en del bättre än andra. Denna produkt är inte speciellt annorlunda så tillvida att den är enkel i sin konstruktion och inte kostar speciellt många kronor i inköp. Det som skiljer sig åt är att denna levereras med en bit magnesium som man ska skrapa av flagor från och antända med eldstålet.

Magnesium eldstål produkt 1

Magnesium är en mjuk metall som brinner intensivt med hög temperatur (upp till 3100C).  Den är lättantänd, speciellt om man har spån eller flagor, men det är fullt möjligt att sätta eld på hela blocket om man nu vill det.

Magnesium eldstål förpackning

Billigt eldstål med magnesiumblock från Kina.

Produkten jag ska testa är inköp på Ebay av en kinesisk säljare. Googlar man lite så ser man snabbt att det inte är speciellt ovanligt att kinesiska eldstål med magnesium inte funkar särskilt bra eller ens alls. Magnesiuminnehållet verkar helt enkelt vara väldigt lågt. Just den produkt jag köpte säljs hos några svenska handlare för runt 100-lappen. Jag betalade knappt 45kr (inkl frakt) för samma förpackning (innehållet kan mycket väl skilja sig åt…).

 

Magnesium eldstål förpackning baksida

Instruktionerna är enkla att följa.

På förpackningens baksida finns även bruksanvisningen. Den är inte speciellt komplicerad att följa och det finns även några bilder som visar hur man gör.

Magnesiumblocket är belagt med något ämne som jag inte vet vad det är. Magnesium är inte matt, utan silvervitt, något som visar sig när man skrapat bort ytan.

Första testet jag gör är att testa att skrapa loss flisor med det medföljande verktygen.

Det går sådär…

Flisorna blir mer i formen av grovt damm och det “biter” inte riktigt när man skrapar. Då verktyget har dålig finish lyckas jag dock skrapa av lite magnesium i något större flisor genom att använda mig av en grad som finns på ena kanten av verktyget.

Magnesium eldstål skrapat medföljande verktyg

Har skrapat med det medföljande verktyget. Mycket jobb och dåligt resultat.

I ärlighetens namn ska det sägas att instruktionerna säger att man ska använda en kniv, men jag ville testa om det är möjligt att använda produkten som den levereras, vilket det gör, men det kommer ta tid och det blir inte så bra som när man använder en kniv. På bilden ovan ser man tydligt att beläggningen skrapats av och att det finns en silvervit metall under denna.

Magnesium eldstål morakniv 2

Efter någon minuts karvande med morakniven.

När man skrapar med kniv så biter det betydligt mycket bättre och ger grövre flisor. Som ni ser på bilden så är magnesium tämligen mjukt och jag har täljt med eggen i cirka 45 graders vinkel mot ämnet. Det gick lite trögt och man får passa sig så att man inte slinter och skär sig. Biten är inte gigantiskt stor vilket gör att de liksom jag har större händer kan ha lite svårt att hålla fast biten samtidigt som man tar i med kniven. Efter lite experimenterande kom jag fram till att det gick lättare och gav bra resultat om man vinklade kniven från sig och drog loss flisor med en stadig rörelse.

Flisorna är små och väger i princip ingenting, så om det blåser ute (vilket det gjorde när jag testade) så är det väldigt lätt hänt att allt blåser bort och du får börja om. Det är också svårt att samla alla flisor på ett och samma ställe, så här är det nog lämpligt att öva en del, dels handgreppen men också hitta en metod för att samla ihop flisorna till en snygg hög.

Magnesium eldstål brinner

Efter några försök så tog det eld. Kraftig låga som snabbt slocknade. Men pappret brann vidare.

Efter att jag lyckats få eld på pappret med hjälp av det medföljande verktyget och det fastlimmade eldstålet så tänkte jag att det var läge att göra en liten eld.

Magnesium eldstål brinner i blad

Avskrap samlat i ett färskt blad. Brinner med bra intensitet men väldigt kort tid.

Jag samlade ihop lite halvtorrt gräsklipp och ett färskt blad från en syrén samt lite tändvirke som jag hade liggande.

Jag drog ett stort antal gånger med kniven, försökte sikta mot bladet, men det sprätte rätt friskt åt alla håll och kanter. När jag kände mig nöjd gav jag mig på att tända med hjälp av eldstålet.

Det brann en kort stund med intensiv låga, men jag fick inte fart på elden då det var något komplicerat att både fotografera och mata med torrt gräs när det bara brinner i någon sekund…

Det jag tyckte var nog med magnesium var uppenbarligen inte det. Tog en vända på Google och lärde mig att man behöver betydligt mycket mer i högen än vad jag hade, 2x2cm verkar vara vad som behövs för att få bra effekt och brinntid.

Slutsats

Den produkt jag köpte fungerar och verkar innehålla nog med magnesium för att ge avsedd effekt.

Magnesium eldstål rester i blad

För lite magnesium för att sätta fyr på något. Men resterna ser onekligen ut som magnesium som brunnit.

Resterna från ett av mina försök ses på bilden här intill, det är en vit aska, vilket brukar vara ett tecken på att det är magnesium som brunnit. Det brann med en intensiv låga och kännbar värme.

Det krävs lite övning innan man får kläm på hur man ska göra. Man ska nog inte heller ha allt för stora förväntningar på att man ska få en skaplig brasa inom 10 minuter från det att man tänkt tanken på att skapa en eld. Det tar tid att skrapa av nog med magnesium och det är bökigt att samla ihop allt till en hög. En del flagor lär hamna på andra ställen än man tänkt sig. Om det blåser samtidigt så måste du vindskydda rejält. Flagorna väger i princip ingenting och blåser lätt bort.

Jag kommer fortsätta att testa produkten, speciellt under hösten när det blir fuktigare i markerna. Jag har dessutom beställt två förpackningar till då jag vill se om något ändrats, eller om det är samma innehåll som jag fick förra gången.

 

 

Profilbild
Följ mig på

Peter Bivesand

Prepper, fotograf och allmänt politiskt intresserad. Analytiskt lagd utan skygglappar. Duckar inte för de svåra frågorna.
Profilbild
Följ mig på

Latest posts by Peter Bivesand (see all)

Eldstål med magnesium
  • Betyg
4

Sammanfattning

Är detta billiga eldstål från Kina användbart eller ska det förpassas till återvinningen?
Produkten fungerar som utlovat, den kräver lite övning för att man ska uppnå önskat resultat.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.