Test av hesa Fredrik idag klockan 15

Idag är det första helgfria måndagen i juni, vilket innebär test av “Hesa Fredrik” i hela landet. Hesa Fredrik används bland annat när vissa myndigheter vill nå ut till allmänheten med ett så kallat “Viktigt Meddelande till Allmänheten” (VMA). Det kan även användas för beredskapslarm vid fara för krig.

Hesa Fredrik vid VMA

När man hör Hesa Fredrik avge VMA-signalen (7 sekunder signal, 14 sekunders tystnad i minst 2 minuter) vid andra tillfällen än testtillfällena, så ska man göra följande:

  • Gå inomhus
  • Stänga dörrar, fönster och ventilation
  • Lyssna på SR P4 för mer information (en batteridriven radio kan vara bra att ha ifall strömmen är borta eller internet inte fungerar).

 

hesa fredrik vma

Signalen Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) testas fyra gånger per år. Signalen går ut genom så kallade ljudgivare (bilden), som finns på hustak i många större tätorter i Sverige.
Foto: MSB

Hesa Fredrik vid Beredskapslarm

När man hör Hesa Fredrik avge signalen för Beredskapslarm (30 sekunder långa ljudstötar följt av 15 sekunders tystnad i 5 minuter) ska man göra följande:

  • Lyssna på radio
  • Ordna så att man snabbt kan lämna bostaden
  • Undvika att ringa timmarna efter larmet
  • Ta reda på var det finns skyddsrum och hjälpa till att göra i ordning det.

 

Hesa Fredrik vid Flyglarm

Flyglarm används när det finns en överhängande risk att landet kommer att attackeras från luften, med flygplan eller andra typer av vapen. Signalen består av korta signaler i 1 minut.

Faran över

Efter varje larm från Hesa Fredrik (inklusive testning) blåses “faran över” när så är fallet. Signalen består av en 30-40 sekunder lång, ihållande ljudstöt.

Mer om Viktigt Meddelande till Allmänheten

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, (populärt kallad Hesa Fredrik), är det varnings- och informationssystem, som dels utgörs av utomhuslarm, dels av meddelande i radio och TV. Signalen kan avgränsas geografiskt till just det område där faran finns. Signalen kan användas för att varna för akuta hotsituationer som krig, allvarliga bränder, gasutsläpp, akuta hot mot vattenförsörjning, med mera. Vanligen används larmanordningarna i både krig och fred. Förutom varningsmeddelandet kan det även gå ut ett informationsmeddelande i förebyggande syfte.

Följande film ger mer info om vad som gäller:

Klockan 15:00 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december (sista månaden i varje kvartal) testas systemet här i Sverige och ute på sociala media så märker man av att de yngre generationerna inte har en aning om vad det är för något som låter.

Sedan den 1 september 2014 kan du bli automatiskt uppringd och få ett inspelat talmeddelande på din fasta telefon, ifall ett VMA är utfärdat i området. Sedan den 1 februari 2015 är att du kan få ett SMS till din mobiltelefon, om den är registrerad på en adress i ett område där något inträffar.

Crowdsourcingkampanjen från MSB

MSB, som är ansvarig för testet, har en crowdsourcingkampanj där allmänheten uppmanas att rapportera in om dom hör signalen. Detta gör man för att säkerställa att tutorna fungerar samt att man vill testa sitt system för crowdsourcing, som man uppger ska kunna användas vid allvarligare händelser.

Strax före klockan 15 kommer man lägga upp ett formulär på Twitter samt Facebook.

Passa på att göra en insats för samhället!

Profilbild
Följ mig på

Peter Bivesand

Prepper, fotograf och allmänt politiskt intresserad. Analytiskt lagd utan skygglappar. Duckar inte för de svåra frågorna.
Profilbild
Följ mig på

Latest posts by Peter Bivesand (see all)

prepperbabe

prepperbabe

Matlagningsintresserad odlande självhushållningswannabe som tycker att en grundläggande hemberedskap är en skyldighet som vi alla bör ha för att i kris undvika panik och kunna ge samhället utrymme att i första hand hjälpa de som inte kan ta hand om sig själva.
prepperbabe

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.