Välkommen till #prepperSE

Välkommen till #prepperSE!

Ända sedan kalla kriget upphörde och östblocket föll samman så har svenska myndigheter som jobbar med krisförberedelser för svenska medborgare sakta men säkert lagts ner eller fått minskade anslag och ändrade uppdrag. Beredskapslager har tömts, drivmedelslager minskats i stor omfattning och den information som fanns tillgänglig för medborgarna under kalla krigets dagar har inte uppdaterats i nämnvärd omfattning.

Nu är läget på väg att ändras. Ryssland uppträder allt mer som gamla Sovjetunionen, militära aktiviteten ökar i vårt närområde och det sker allt fler incidenter i luftrummen runt vårt land. Det finns inget överhängande krigshot, men det finns många tecken som pekar på att vi måste förbereda oss för dystrare dagar. Och det gäller inte bara försvaret, utan även oss vanliga medborgare.

Vi kan inte förlita oss på att alltid få den hjälp vi behöver från staten eller kommunen i ett ansträngt läge. Resurserna finns inte kvar, staten kan inte omedelbart distribuera förnödenheter till medborgarna i händelse av kris, utan vi måste ta eget ansvar och säkerställa att vi kan klara av att hålla våra egna familjer varma, mätta och trygga under en period. Hur lång perioden blir kan vi bara gissa, men enligt mig så pratar vi om veckor till några månader i värsta fall.

Inte ens våra livsmedelsaffärer kommer kunna sälja sitt vanliga sortiment om vi t.ex. hamnar i någon form av blockad (stängd Öresundsbro, blockerade hamnar, etc.) då det mesta i dagens samhälle levereras “just in time”. Lagerhållningen är minimal.

Men det behöver inte ens vara en blockad som ställer till det. Snöstormar, skyfall, stormar, alla dessa väderfenomen kan skapa problem med det vi tar för givet i dagens samhälle (el, sjukvård, mat, värme, etc).

Vad är #prepperSE?

På twitter så finns det ett antal aktiva preppers som delar med sig av mycket nyttig kunskap och information kring hur man förbereder sig för situationer som avviker från det normala. För den oinvigde kan det vara svårt att få överblick över alla informationskällor som finns, för det är inte bara begränsat till Twitters 140 tecken, utan många av de som är aktiva där är också bloggare med egna bloggar som innehåller mycket matnyttig information kring preppning och krisförberedelser.

Meningen med denna sajt är att man på ett enkelt sätt ska kunna få kunskap kring hur man klarar av att leva ett fungerande liv när man utsätts för påfrestningar.

Frågan lär dyka upp förr eller senare: Varför försöker ni kapa taggen #prepperSE?

Svaret är enkelt, det gör vi inte! Vår drivkraft är att förenkla för de icke-insatta, den stora massan svenskar som inte är förberedda, som inte klarar av 72 timmar utan el eller vatten, de som tycker Twitter är svårt att använda eller på annat sätt ointressant.

Vi tar gärna in fler skribenter till sajten, allt för att få så stor bredd som möjligt i kunskap och ambitionsnivå. Taket är högt, men vi kommer inte att skriva om saker som idag är olagligt (tillverkning av sprit, hur man tillskansar sig narkotiska läkemedel för t.ex. smärtlindring eller hur man bäst försvarar sin egendom och familj mot angripare) även om det är intressant ur ett akademiskt perspektiv. Vi driver inte heller någon politisk linje, utan omtanke om vårt land och våra medborgare (vilket inkluderar fungerande polis och ett ändamålsenligt försvar) är vår drivkraft.

Välkommen både som läsare och som skribent till #prepperSE!

Profilbild
Följ mig på

Peter Bivesand

Prepper, fotograf och allmänt politiskt intresserad. Analytiskt lagd utan skygglappar. Duckar inte för de svåra frågorna.
Profilbild
Följ mig på

Latest posts by Peter Bivesand (see all)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.