Varför ska jag vara förberedd när jag betalar skatt för att samhället ska ta hand om mig?

Det är en vanlig tanke. Lika så funderingarna om vad folk ska tycka/tänka om de får reda det…

Faktum är att samhället uppmanar oss medborgare till att ha en hemberedskap som gör att man klarar sig själv i några dygn i händelse av en större kris, något som glömts bort i och med att vi varit rätt förskonade under lång tid.

Det är ju väldigt logiskt egentligen att ha en viss grundläggande beredskap -ju större händelse, desto mer behöver mobiliseras för att hjälpa fler människor. Och vi vet alla att samhällskvarnarna inte är så snabbstyrda alltid.

hemberedskap

(bild lånad från skymningsläge.se)

Det tar tid att få igång krishantering i omfattande skala. Det tar tid att laga nerblåsta ledningar. Det tar tid att laga en avgrävd vattenledning. Det tar tid att få fram en tankbil med vatten. Och det finns de som är i större behov av samhällets hjälp i första hand. I första hand prioriteras det att få funktion i samhällsviktiga organ och vården innan hjälp kan börja komma till enskilda.

Det handlar inte heller bara om apokalyptiska scenarier så som på film (pandemi, zombies, krig) utan det är enklare än så. Vi har haft hårda stormar. Vi har haft stora bränder. Vi har haft problem med vattenförsörjning, både avbrott och bakterier, i nutid. Elavbrott är inte heller ovanliga.

På kommunernas hemsidor hittar du broschyrer om krisberedskap. Likaså via MSB och deras sida för privatpersoner: Din säkerhet

Dessutom så finns det flera organisationer som jobbar för att sprida kunskap. Och privata initiativ som denna blogg.

Mitt råd till dig är: det är aldrig för tidigt att se över sin situation! En vattendunk är bättre än ingen. Några måltider som inte kräver kyla är bättre att tro att man kan köpa hem pizza vid strömavbrott. Värmeljus och tändare kan betyda så mycket mer än bara mys. Ett yatzy eller en kortlek kan ge en trevlig stund när mobilen och paddan laddat ur.

Och viktigast av allt -choklad är bra för moralen och chips är också mat, så köp extra nästa gång du handlar… 😉

prepperbabe

prepperbabe

Matlagningsintresserad odlande självhushållningswannabe som tycker att en grundläggande hemberedskap är en skyldighet som vi alla bör ha för att i kris undvika panik och kunna ge samhället utrymme att i första hand hjälpa de som inte kan ta hand om sig själva.
prepperbabe

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.