Vem blir först med ett krisberedskapspaket?

Intresset för personlig krisberedskap ökar stadigt. Denna sajts besökssiffror ökar och våra besökare läser t.ex. om vattendunkar och vad som krävs för att klara 72 timmar utan el.

Kunskapssökandet ökar definitivt, vilket är väldigt positivt för samhället, att medborgarna är beredda att ta eget ansvar är bra, oavsett vad Dalademokratens ledare för några veckor sedan tycker om det.

Kristina Syk rekommenderar Coop Sverige att skapa en beredskapshylla

På Twitter har några användare börjat uppmärksammat t.ex. Coop, Ö&B, IKEA och Biltema att det finns goda affärsmöjligheter för dom att sätta ihop färdiga krisberedskapspaket eller i fallet med IKEA, att i slutet på sin katalog återuppliva “Om kriget kommer” som lite äldre läsare säkert minns från telefonkatalogen.

Niklas föreslår att IKEA att återuppliva "Om kriget kommer"

 

Att samexponera produkter är för handeln inget nytt. Det görs hela tiden och ger ökad merförsäljning. När det gäller produkter för krisberedskap så tror jag att kunskapen är låg samt att det känns “alarmistiskt” och främmande för berörda beslutsfattare. Dessutom anses det säkert som lite skumt med de som kallar sig preppers, alarmister och militärt överintresserande personer (MÖP) som pratar om domedagen och har vapen gömda lite här och där. För så ser allt för många på oss som har ett intresse i att vara förberedda på de jobbiga sakerna.

IKEA Prepper startkit

Synen på preppers har allt för länge präglats av den amerikanska varianten, de som bygger bunkrar i trädgården, pratar om zombies och har vapenrum. Men den svenska prepperrörelsen (om man nu kan klumpa ihop oss i något som liknar en homogen grupp) är annorlunda.

Larsa Dehlin ser preppning som storköp

Tweeten från Larsa Dehlin säger väldigt mycket hur många svenska preppers ser på sin “verksamhet” och det är detta tankesätt som kommer ge framgång i att styra om nidbilden av preppers som finns i Sverige.

Sedan anser jag att medborgarna i landet måste förstå att omvärlden just nu förändras i rätt snabb takt. Tiden sedan kalla kriget upphörde med nedrustning och i huvudsak lugn och ro i vårt närområde lider mot sitt slut. Rysska björnen börjar vakna upp ur sin sömn och annekteringen av Krimhalvön 2014 var en markant förändring i Rysslands syn på sin egen säkerhet och mitt-och-ditt.

Utvecklingen kommer med största sannolikhet att fortsätta i fel riktning under ett antal år. Vi kommer se fler incidenter vid gränser mot Ryssland, kanske till och med att Ryssland bestämmer sig för att invadera Ukraina inom en inte allt för lång tid. Vilka konsekvenser det får för Europa i stort har jag svårt att bedöma, men att ett land med gräns mot 4 EU-länder invaderas av Ryssland lär skapa väldigt dålig stämning under en längre tid. Lägg dessutom till detta Rysslands tankar kring Baltstaterna och deras berättigande som självständiga stater så har vi en synnerligen otrevlig situation.

Den som inte vill inse att affärer snabbt töms vid en kris lär få ett bryskt uppvaknande vid nästa större strömavbrott, eller större snöstorm för den delen. Lagerhållningen är idag minimal (lagerhållning kostar pengar) och ni som är lite uppmärksamma ser att våra livsmedelsaffärer får dagliga leveranser av mejerivaror, bröd, frukt och grönt. Vad händer när man inte kan beställa (som idag görs helt elektroniskt) eller när lastbilarna inte kan ta sig fram eller inte har drivmedel nog?

Se bara hur snabbt allt buteljerat vatten tog slut i Helsingborg och Höganäs när utfärdade en så kallad “kokrekommendation” då dricksvattnet var kontaminerat med tarmbakterier. Det tog alltså ungefär 30 minuter för ICA Maxi i Helsingborg att sälja slut på 6 lastpallar vatten. En lastpall innehåller lite drygt 570l vatten, så man sålde på 30 minuter slut på över 3 kubikmeter vatten, i en affär. Vad som såldes totalt inom det berörda området är svårt att uppskatta, men det torde vara rejäla mängder…

Med detta vill jag ha sagt att den som inte är förberedd när en större kris inträffar kommer att stå utan möjligheten att skaffa mer vatten och mat. Du tvingas leva på det du har hemma, vilket i bästa fall kanske räcker i några dagar innan man börjar få problem med att bli mätt och tillgodose kroppens behov av näring och energi. Effekterna på kroppen av brist på näring visar sig snabbt, du får svårare att tänka, du blir trött och efter en tid utan vätska kommer organ sluta att fungera vilket leder till en antagligen rätt plågsam död. Tänk också på att barn drabbas snabbare än en fullt frisk vuxen person.

Är detta överdriven alarmism från min sida? Nej hävdar jag med bestämdhet. Du är ansvarig för dig själv, i alla lägen. Har du familj så har du också ansvar för dom. Och om man med enkla medel kan säkra tillgång till mat och vatten i förväg (tänk storköp!) så är det oansvarigt att inte göra det.

Innan handlarna fått tummen ur kan du som vill komma igång med fördel läsa Herr Par i Prepps blogginlägg om hur du skapar en “Börja Preppa-låda”.

 

Profilbild
Följ mig på

Peter Bivesand

Prepper, fotograf och allmänt politiskt intresserad. Analytiskt lagd utan skygglappar. Duckar inte för de svåra frågorna.
Profilbild
Följ mig på

Latest posts by Peter Bivesand (see all)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.